امروز ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹

جزییات بهره برداری از دو طرح مهم پالایشی

ایران صادرکننده بنزین شد

فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس که بزرگ‌ترین طرح پالایشی کشور در طول 40 سال گذشته به شمار می‌رود و نیز پروژه بهبود کیفیت بنزین و گازوییل پالایشگاه بندرعباس به عنوان یک پروژه مهم زیست‌محیطی امروز با حضور رییس‌جمهوری افتتاح خواهد شد. با بهره برداری از فاز سوم این پالایشگاه و با تثبیت تولید بنزین به‌میزان ۱۰۵میلیون لیتر در روز، محموله‌های بنزین آماده صادرات شده و کشورمان از بهمن ماه امسال به صادرکننده بنزین تبدیل شده است. در حال حاضر مصرف روزانه این فرآورده نفتی بین 85 تا 90 میلیون لیتر در روز است و بر این اساس امکان ذخیره‌سازی مازاد تولید بنزین و صادرات آن به مقصد کردستان عراق، عراق، افغانستان و برخی کشورهای حاشیه دریای خزر فراهم شده است. واردات بنزین از مهرماه امسال متوقف شده بود.

طرح ساخت پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس به عنوان مدرن‌ترین پالایشگاه خاورمیانه در سال 1385 در مساحتی حدود 730 هکتار در 25 کیلومتری غرب بندرعباس کلید خورد. تامین خوراک این پالایشگاه توسط خط لوله‌ای به طول 388 کیلومتر و به قطر 90 سانتی‌متر با ظرفیت دریافت 500 هزار بشکه انجام می‌شود که از مناطق سخت‌گذر استان‌های بوشهر، فارس و هرمزگان می‌گذرد. با افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، روزانه 45 میلیون لیتر بنزین یورو 5 در این پالایشگاه تولید خواهد شد که مطابق با 50 درصد بنزین مصرفی در کشور است. بر اساس گزارش ها، عملیات ساخت فاز چهارم این پروژه نیز که نقشی راهبردی در توازن انرژی کشور و منطقه ایفا کرده و ایران را از واردکننده بنزین به صادرکننده این محصول راهبردی تبدیل می کند، آغاز شده است. تولید روزانه 12 میلیون لیتر گازوییل و نفت سفید و سه میلیون لیتر فرآورده گاز مایع از دیگر دستاوردهای راه‌اندازی فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس است.

با راه‌اندازی پروژه بهبود کیفیت بنزین و گازوییل پالایشگاه بندرعباس نیز که با حضور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری می‌رسد، کیفیت 12 میلیون لیتر بنزین تولیدی این پالایشگاه به استاندارد یورو 5 و کیفیت روزانه 15 میلیون لیتر گازوییل تولیدی در این پالایشگاه به استاندارد یورو 4 تبدیل خواهد شد.

 

   از قطر پیشی گرفتیم

سعید محمد، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) با بیان اینکه دو فاز از پالایشگاه گازی یکی از فازهای پارس جنوبی که ساخت آن به عهده قرارگاه سازندگی خاتم بوده است بهره برداری شده و ۴ فاز نیز توسط رییس جمهوری رسما افتتاح می شود، گفت: «در مجموع این ۶ فاز ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین علاوه بر سایر مشتقات گازی تولید می کند. با این بهره برداری انجام شده عملا میزان برداشت ایران از میدان مشترک گازی پارس جنوبی از قطر پیشی می گیرد.»

وی با اعلام اینکه ۱۰ سکو از سکوهای مورد استفاده در پارس جنوبی توسط مهندسان جوان این قرارگاه طراحی، تولید و نصب شده است، ادامه داد: «این سکوها در یارد صدرا ساخته شده که ۵ سکوی آن تکمیل و تحویل شده است و ۵ سکوی دیگر نیز نهایتا تا خردادماه سال آینده تکمیل و تحویل داده می شود. در نصب سکو نیز رکوردهای قابل توجهی وجود دارد؛ قبلا نصب سکو حدود ۶ ماه زمان لازم داشت در حالیکه اکنون همکاران ما توانستند طی مدت زمان ۱۸-۱۷ روز این عملیات را انجام دهند که رکورد تازه ای در زمینه محسوب می شود.»

این مقام مسوول در گفتگو با مهر افزود: «طبق برنامه ریزی انجام شده قصد داریم تا عملیات نصب پنجمین سکویی که به تازگی تکمیل کردیم را در مدت زمانی کمتر از ۱۷ روز انجام دهیم. پیش از این تمامی این فرایند توسط شرکت های خارجی انجام می شد در حالیکه اکنون از طراحی تا ساخت، حمل و نصب را با توان کامل داخلی انجام می دهیم. علاوه بر این، ۴۵۰ کیلومتر لوله گذاری در فازهای تحت مدیریت قرارگاه را نیز انجام داده ایم.»

 

  ساخت کمپرسورهای های-تک فاز ۴ توسط هوافضای سپاه

​فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء با تاکید بر اینکه پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس نماد موفقیت نظام جمهوری اسلامی ایران است، تصریح کرد: «فاز ۳ این پالایشگاه مدتی قبل تولید خود را آغاز کرد و- دوشنبه توسط رییس جمهوری رسما افتتاح می شود. به این ترتیب ظرفیت پالایشگاه ستاره خلیج فارس تکمیل شده است و روزانه حدود ۳۷ میلیون لیتر بنزین، ۱۴ میلیون لیتر گازوییل ، ۳ میلیون لیتر سوخت جت و ۴ میلیون لیتر  ال پی جی و مقداری هیدورژن تولید می کند.»

به گفته وی، در نتیجه بهره برداری از فاز ۳ پالایشگاه ستاره خلیج فارس، واردات بنزین ایران متوقف می شود و حتی می توانیم به طور اندک بخشی را نیز صادر کنیم.

وی با اعلام اینکه برای راه اندازی فاز ۴ این پالایشگاه نیز قراردادی را با مجموعه دولت منعقد کردیم که کلنگ زنی آن حدود ۲ ماه پیش انجام شد، اظهار داشت: «طول مدت این پروژه ۲۴ ماه است که البته برنامه ریزی کردیم که طی ۱۸ ماه به انجام برسد. تفاوت فاز ۴ با ۳ فاز دیگر، ایرانی بودن تمام و کمال این فاز است.»

 

   فاز ۴ ؛ فاز ۱۰۰درصد ایرانی پالایشگاه ستاره خلیج فارس

فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا گفت: «در سه فاز گذشته ۶۷ درصد مهندسی، ۷۰ درصد کالا و ۱۰۰ درصد اجرا توسط ایرانی ها انجام شد اما در فاز ۴ صد در صد این بخش ها توسط بخش داخلی انجام می شود. در همین راستا جلساتی را با سازندگان داخلی داشتیم که ساخت بخش های مختلف را انجام می دهند و بخش هوافضای سپاه قبول کرده که کمپرسورهای هیدروژنی این فاز را که یک تجهیز های‌تک است، طراحی کند و بسازد.» وی با تاکید بر اینکه هدف قرارگاه این است که در بخش هایی که بخش خصوصی توان ورود ندارد، وارد شود، توضیح داد: «ما رفیق و همراه بخش خصوصی هستیم تا رقیب و تا امروز ۵ هزار پیمانکار در حوزه های مختلف بخش خصوصی را به کار گرفته‌ایم ، البته میزان به کارگیری بخش خصوصی در پروژه های مختلف، متفاوت است.»

 

   آخرین آمار تولید بنزین و گازوییل یورو ۴ و ٥

علیرضا صادق آبادی، معاون وزیر نفت نیز روز گذشته در نشست خبری که در پالایشگاه بندرعباس برگزار شد، گفت: «در حال حاضر بنزین و گازوئیل را صادر و در بورس هم عرضه می‌کنیم.»

وی آمار تولید بنزین و گازوییل را اعلام کرد و گفت: «ظرفیت تولید بنزین یورو ٤ و یورو ٥ به ٧٦ میلیون لیتر در روز رسیده است.» صادق‌آبادی، اظهار کرد: «این افتتاح پروژه، با بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز پالایشگاه بندرعباس و هم‌چنین افزایش تولید چهار میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه همزمان شده است.»

وی ادامه داد: «علاوه بر افزایش تولید چهار میلیون بشکه‌ای در پالایشگاه بندرعباس باید گفت در حال حاضر روزانه ١٢میلیون لیتر بنزین یورو ٥ در این پالایشگاه تولید می‌شود.»

 

   ظرفیت تولید نفت گاز یورو به ٤٤ میلیون لیتر رسید

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با بیان این‌که بیش از دو ماه است که نفت گاز یورو ۴ در پالایشگاه بندرعباس تولید می‌شود، افزود: «نفت گاز تولیدی در این پالایشگاه در استان‌های هرمزگان، بوشهر، چابهار، کرمان، شیراز و سیستان و بلوچستان توزیع می‌شود. همچنین سعی کردیم در بنادر اصلی که شامل بوشهر، بندرعباس و چابهار است، نفت گاز یورو توزیع کنیم.» صادق آبادی از رسیدن ظرفیت تولید نفت گاز یورو ۴ به ٤٤ میلیون لیتر در روز خبر داد و اظهار کرد: «حدود ١٥ میلیون لیتر در پالایشگاه بندرعباس و سه میلیون لیتر از این میزان در پالایشگاه تبریز تولید می‌شود.»

 

  جزییات تولید بنزین یورو ٤ در کشور

وی در ادامه با بیان این‌که ظرفیت تولید بنزین یورو ۴ در سال ۱۳۹۱، صفر بود، گفت: «این میزان در اواسط سال ۱۳۹۲ به ١٧میلیون لیتر در روز رسید که در پالایشگاه شازند اراک تولید می‌شد. این میزان در اوایل سال ۱۳۹۶ به ٢٨میلیون لیتر رسید که به این میزان سه میلیون لیتر بنزین تولیدی در پالایشگاه تبریز و ١٢میلیون لیتر پالایشگاه بندرعباس اضافه شد و ظرفیت تولید به ٤٣ میلیون لیتر رسید که به این میزان هم تولید ٣٣میلیون لیتری پالایشگاه ستاره خلیج فارس اضافه می‌شود و میزان تولید بنزین یورو ۴ و ۵ در کشور به ٧٦میلیون لیتر رسید.» معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه همه محصولات تولیدی پالایشگاه بندرعباس طبق استاندارد یورو ۴ و یورو ۵ است، اظهار کرد: «پالایشگاه بندرعباس یک پالایشگاه سبز محسوب می‌شود.»

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال