امروز ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹

آیین‌نامه مشترک نفت و نیرو به سازمان برنامه ارسال شد

نظام تعرفه‌گذاری آب و برق در آستانه تغییر

بر اساس بند ی تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ دولت مکلف به اصلاح نظام تعرفه گذاری آب، برق و گاز شد. حال خبرها حاکی از آن است که آیین‌نامه اجرایی پیشنهادی مشترک وزارتخانه های نیرو و نفت برای اصلاح تعرفه‌گذاری به سازمان برنامه و بودجه ارسال شده است.
بر اساس جزییات بند ی تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، وزارتخانه‌های نفت و نیرو موظفند در سال ۱۴۰۰ تعرفه‌های آب، برق و گاز مشترکین خانوارهای کشور را به گونه‌ای اصلاح کنند که با رعایت مناطق جغرافیایی کشور، تعرفه مشترکین کم‌مصرف خانوارهای محروم تحت پوشش کمیته امداد امام‌خمینی(ره) و سازمان بهزیستی برابر صفر، مشترکین تا الگوی مصرف  به صورت یارانه‌ای، مشترکین پرمصرف بالاتر از الگوی مصرف به صورت غیر یارانه‌ای و براساس الگوی افزایش پلکانی (آی.بی.تی) تعیین شود. تعرفه به نرخ صفر آب خانوارهای مذکور براساس بعد خانوار محاسبه می‌شود.

   تامین تعرفه مشترکان کم مصرف از جیب پرمصرف ها
همچنین میزان افزایش تعرفه مشترکین پرمصرف بالاتر از الگوی مصرف باید حداقل به‌اندازه‌ای تعیین شود که بار مالی رایگان کردن تعرفه مشترکین کم مصرف را جبران کند و نیاز به تامین منابع جدید نداشته باشد.
لازم به ذکر است، آیین‌نامه اجرائی این بند به پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های نفت و نیرو تهیه می‌شود و ظرف مدت یک‌ماه پس از ابلاغ این قانون به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.
رضا اردکانیان، وزیر نیرو روز گذشته ضمن اشاره به بند ی تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مبنی بر اصلاح نظام تعرفه‌گذاری آب، برق و گاز گفت: با توجه به اینکه برای کار مهلت یک ماهه تعیین شده بود، هم وزارت نیرو و هم وزارت نفت در مدت تعیین شده آیین نامه اجرایی را به سازمان برنامه و بودجه ارسال کردند.
وزیر نیرو در تشریح دلیل ارسال این آیین‌نامه به سازمان برنامه و بودجه به فارس گفت: مرجع عرضه آیین‌نامه‌های اجرایی احکام قانون بودجه سازمان برنامه است و در مواردی این سازمان راسا اقدام به صدور آیین‌نامه می‌کند و در مواردی به حکم قانون، سایر دستگاه‌ها پیشنهاد خود را به سازمان برنامه و بودجه ارائه می‌دهند.
اردکانیان در پاسخ به این سوال که آیا امیدوار به اصلاح نظام تعرفه‌گذاری آب و برق هستید، گفت: قطعا و حتما امیدواریم در قالب تبصره 8 قانون بودجه سال ۱۴۰۰ شاهد اصلاح نظام تعرفه‌گذاری آب و برق باشیم.

   امید به اصلاح نحوه مصرف
کارشناسان اصلاح نظام تعرفه گذاری را مهمترین راهکار مدیریت مصرف منابع آب، برق و همچنین گاز در کشور عنوان می کنند. در حال حاضر میانگین مصرف در کشورمان از متوسط جهانی فاصله زیادی دارد و در زمره کشورهای پرمصرف هستیم. این مساله موجب کمبود منابع نیرو در کشور شده است. بر این اساس زنگ خطر تنش آبی در بیش از 30 استان کشور به صدا در آمده است. هر چند کمبود بارش ها از جمله مشکلات کشور است اما به گفته صاحبنظران کم توجهی به مدیریت مصرف موجب از دست رفتن منابع آبی کشور شده است. مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه تهرانی‌ها بین ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از میانگین کشوری آب مصرف 
می کنند گفت: متوسط مصرف آب هر شهروند ۲۴۰ لیتر در شبانه روز است که این رقم در کشور ۲۰۰ لیتر است. اردکانیان پیشتر نیز درباره مشکلات کمبود آب در کشور و برنامه دولت برای سدسازی گفته بود: سدسازی یعنی ذخیره آب و این در حالی است که با کمبود آب رو به رو هستیم. مجموع اظهارات وزیر نیرو در چند سال گذشته درباره مدیریت منابع آب در کشور این بوده که باید مصرف را مدیریت کرد. 
همچنین درباره برق نیز با چالش هایی مواجه هستیم که در سال جاری و با توجه به افزایش فعالیت استخران رمزارزها بیش از پیش چالش برانگیز شده است.  کمبود برق تولیدکنندگان را نیز با مشکل رو به رو و زیان هایی را به آنها تحمیل کرده است.  کارشناسان بی توجهی به مدیریت مصرف برق را از مهمترین دلایل مشکلات حوزه نیرو عنوان می کنند. هرچند اهداف توسعه زیرساختها در حوزه برق نیز آنگونه که باید محقق نشد اما متهم ردیف اول همچنان مصرف بالا و ناهمگونی تعرفه ها بوده است.  روز دوشنبه نیز رکورد جدیدی از مصرف بالای برق در کشور به ثبت رسید.  براین اساس، شرکت مدیریت شبکه برق ایران میزان مصرف برق را منتشر کرد که براساس آن مصرف برق درساعت ۱۲ و ۵۴ دقیقه به ۶۴ هزار و ۴۶ مگاوات رسید.
این میزان مصرف درحالی است که در مدت مشابه پارسال ۵۴ هزار و ۲۲۵ مگاوات برق استفاده شده بوده که رشد ۹ هزار و ۸۲۱ مگاواتی را نشان می‌دهد.
همچنین در زمینه گاز به خصوص در زمستان نیز با چالش هایی رو به رو هستیم که علت آن هم علاوه بر چالش های تولید، عدم مدیریت مصرف ارزیابی می شود. بر این اساس کارشناسان اصلاح قیمت گذاری بر اساس نحوه مصرف را راهکاری موثر برای اصلاح نحوه مصرف عنوان می کنند. 
پیش از این نیز وزارت نیرو طرح های تشویقی را برای مشترکان آب و برق در نظر گرفته بود که تا حدودی توانست نحوه مصرف را اصلاح کند.
در این میان ضرورت دارد تا دستگاه های متولی تنها راه جبران کمبودها درحوزه نیرو را از محل اصلاح تعرفه گذاری دنبال نکنند و مقابله جدی با برداشت های غیرقانونی و همچنین توسعه زیرساختها را هم به صورت جدی دنبال کنند. 
ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال