برگشت زدن چک صیادی ثبت نشده، برای دارنده آن، امکان پذیر نمی باشد؛ چراکه، مطابق قانون جدید صدور چک، بانک ها از ارائه گواهی عدم پرداخت و برگشت زدن چک های ثبت نشده در سامانه صیاد، ممنوع شده اند. در این شرایط، شکایت از چکی که مشخصات آن در سامانه ثبت نشده، بدین صورت بوده که چون این چک، تبدیل به یک سند عادی شده، دارنده می تواند با مراجعه به دادگاه حقوقی، صرفا برای مطالبه وجه آن، از صادرکننده اقدام نماید.
با تصویب قانون جدید صدور چک، در نحوه صدور، انتقال و دریافت این سند تجاری، تغییرات گسترده ای ایجاد شده و انجام کلیه این عملیات، منوط به ثبت چک صیادی و مشخصات آن، در سامانه، توسط صادرکننده یا انتقال دهنده و تایید آن، از سوی گیرنده می باشد.
به همین دلیل، اگر چک صیادی، مطابق رویه مقرر در قانون جدید، صادر و تایید نشود، یکی از مشکلاتی که برای گیرنده چنین چکی ایجاد می گردد، بحث برگشت زدن آن از سوی بانک می باشد. حال، اگر گیرنده یک چک ثبت نشده در سامانه را دریافت کرد، این سوال مطرح می شود که آیا اقدام علیه چنین چکی، به طور کلی منتفی بوده یا تحت شرایطی، امکان پذیر می باشد؟ برای حل این مشکل، لازم است تا دارندگان چک های صیادی ثبت نشده، با روش اقدام بر روی این گروه از چک ها آشنا شوند.
لذا، در مقاله حاضر، ابتدا به بررسی مساله برگشت زدن چک صیادی ثبت نشده درسامانه پرداخته و به این سوال پاسخ می دهیم که آیا چک ثبت نشده را می توان برگشت زد؛ سپس، شرایط، نحوه برگشت زدن این گروه از چک های صیادی و روش شکایت از آن ها را بررسی خواهیم کرد.