امروز ۰۹ فروردين ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۰۹ فروردين ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹

 

اقدام های ستاد تنظیم بازار برای کاهش قیمت ها

وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بازار با بخشنامه اصلاح نمی شود، تصریح کرد، باید با روش های علمی به این حوزه ورود کرد. رضا رحمانی در جلسه روز گذشته ستاد تنظیم بازار افزود: «باید تصمیم های لازم به سرعت توسط این ستاد اتخاذ شود و اگر نیاز بود شبانه روزی کار کنیم تا برای مردم مشکلی پیش نیاید.»

وی به وضعیت کنونی بازار گوشت و مرغ اشاره کرد و گفت: «باید درباره کالاهای پرمصرف همچون گوشت و مرغ تصمیم های شفاف و روشنی گرفته شود تا مطمئن شویم در دو ماه آینده با مشکلی مواجه نیستیم.» وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه با اجرای تصمیم های ستاد تنظیم بازار در آینده قیمت ها تعدیل خواهد شد، تاکید کرد: «در بحث نظارت مردم باید احساس کنند که با متخلف به طور جدی برخورد می شود.»

رحمانی از تاکید به سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان برای تشدید نظارت ها خبر و ادامه داد: «در موقعیت هایی باید از مکانیزم بازار برای کنترل و نظارت استفاده کرد؛ همچنین در مواردی، برخی طمع‌ کاری می کنند که باید ورود کنیم؛ البته این ورود باید محسوس باشد.»

همچنین بر اساس تصمیم ستاد تنظیم بازار وزارت جهادکشاورزی مسئول تنظیم بازار شب عید شد.  این ستاد در سه جلسه اخیر به بررسی وضعیت بازار گوشت مرغ، گوشت قرمز و میوه شب عید پرداخته و تصمیماتی همچون صدور مجوز برای واردات جوجه یکروزه، جلوگیری از صادرات مرغ و... را اتخاذ کرده بود.

این اقدامات در پی افزایش قیمت کالاهای اساسی صورت می گیرد. در چند ماه گذشته قیمت مواد غذایی با افزایش رو به رو شده است که افزایش هزینه های واردات، وجود واسطه ها و همچنین ذخیره سازی برخی کالاها از جمله دلایل آن عنوان شده است.

حمید گرمابی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در این خصوص با بیان اینکه نباید به دلیل ذخیره‌سازی کالا برای شب عید شرایط کنونی بازار نابسامان شود، گفت: «وزارت صمت باید با برنامه‌ریزی عرضه و تقاضا کالاهای اساسی را تنظیم کند.»

وی با اشاره به ضرورت ذخیره‌سازی کالای اساسی برای شب عید، گفت: «وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در وهله نخست برآورد دقیقی از نیاز بازار کنونی داشته باشد سپس نیاز شب عید را ارزیابی و برای ذخیره سازی کالاهای اساسی برنامه ریزی کند.»

وی با بیان اینکه تامین میوه موردنیاز مردم برای عید یکی از مشکلاتی است که بازار هر ساله با آن دست و پنجه نرم می‌کند، اظهار کرد: «باید با افزایش نظارت بر بازار و نحوه توزیع کالاهای اساسی،  شرایطی فراهم شود تا نه تنها مردم در حال حاضر مشکلی برای تامین مایحتاج خود نداشته باشند بلکه در شب عید نیز به راحتی نیاز خود را با قیمت مناسب از بازار تامین کنند.»

این نماینده مردم در مجلس دهم با اشاره به ضرورت برخورد باکم فروشی و گران فروشی در بازار، خاطرنشان کرد:

«سازمان‌های نظارتی باید با تشدید نظارت از بروز چنین رفتارهایی جلوگیری کنند اگرچه بسیاری از فروشندگان انصاف را رعایت می‌کنند اما در این بین سوداگران به دنبال سودجویی هستند و از فرصت سوءاستفاده می‌کنند. در صورتی که با آنها برخوردی صورت نگیرد روز به روز شرایط بدتر می شود.»

گرمابی یادآور شد: «با وجود اینکه دولت برای تامین کالاهای اساسی با قیمت مناسب، 14 میلیارد دلار در نظر قرار گرفته، اما از آنجایی که مکانیزم درستی برای این کار وجود ندارد دلالان سوءاستفاده کرده و در نتیجه کالای اساسی از مسیر اصلی خارج شده و به صورت آزاد در بازار عرضه می‌شود.»

در این شرایط باید دید تفویض اختیار به وزارت جهاد کشاورزی چه تاثیراتی بر بازار و جلوگیری از گرانی کالاها می شود. تداخل وظایف وزارت جهاد کشاورزی با وزارت صنعت یکی از چالش های فعلی در زمینه تنظیم بازار است و انتظار می رود با تصمیمات جدید و افزایش تمرکز وزارت جهاد کشاورزی بر بازار، شاهد تعدیل قیمت ها در آستانه سال نو باشیم.

 

آزادسازی سهام عدالت برای سال جدید

وزیر امور اقتصاد و دارایی از آزادسازی سهام عدالت در سال جدید، خبر داد و گفت: درصدد هستیم سهام عدالتی که مردم دارند را آزاد کنیم تا اگر دوست دارند آن را بفروشند. فرهاد دژپسند اظهار داشت: تلاش داریم تا سهام عدالتی که مردم دارند را آزاد کنیم تا آن را به یک کالای سرمایه‌ای تبدیل کنند.

 

قیمت بلیت هواپیما در نوروز افزایش نمی‌یابد

دبیرانجمن شرکت‌های هواپیمایی اعلام کرد که قیمت بلیت هواپیما در ایام نوروز افزایش نخواهد یافت و در حال حاضر نیز برنامه‌ای برای افزایش قیمت بلیت‌ها در سال ۱۳۹۸ وجود ندارد. مقصود اسعدی سامانی با بیان اینکه برای ایام نوروز قیمت بلیت هواپیما افزایش نخواهد یافت، اعلام کرد: در حال حاضر امکان خرید بلیت برای ایام تعطیلات نوروز فراهم است و متقاضیان می‌توانند از طریق مبادی مربوطه نسبت به تهیه بلیت در مسیر پروازی مورد نظر خود اقدام کنند. وی ادامه داد: متقاضیان پرواز می‌توانند از طریق سایت شرکت‌های هواپیمایی و آژانس‌های مسافرتی نسبت به خرید بلیت سفر خود از هم اکنون اقدام و اگر قصد دارند بلیت خود را از طریق سایت‌های اینترنتی خرید کنند باید حتماً با راستی آزمایی نسبت از معتبر بودن سایت مربوطه اطمینان حاصل نمایند و بلیتی را با قیمتی بالاتر از نرخ تعیین شده در سایت انجمن شرکت‌های هواپیمایی و نیز سایت سازمان هواپیمایی کشوری خرید نکنند. دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی در ادامه با اشاره به اینکه متأسفانه در ایام تعطیلات ۲۲ بهمن شاهد تخلف برخی سایت‌های اینترنتی در فروش بلیت هواپیما بودیم، گفت: یک سایت اینترنتی اقدام به فروش ۳۰۰ فقره بلیت جعلی کرده بود و این پرونده در حال حاضر توسط سازمان هواپیمایی کشوری و نیز پلیس در حال پیگیری است.

 

بانک‌ها چقدر وام دادند؟

مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها در آذر امسال نسبت به اسفند سال گذشته ۱۰.۶ درصد افزایش یافته است. بر اساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از بخش پولی و بانکی کشور، مانده کل تسهیلات اعطایی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری تا پایان آذرماه سال جاری به ۱, ۱۹۷ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به اسفندماه سال گذشته ۱۰.۶ درصد افزایش داشته است. بر اساس این آمار، بیشترین سهم از میان تسهیلات اعطایی در این مدت مربوط به مشارکت مدنی با ۳۳.۷ درصد و پس از آن، فروش اقساطی با ۲۷ درصد بوده است. بیشترین میزان رشد مانده تسهیلات اعطایی در پایان آذرماه سال جاری نسبت به اسفند سال گذشته مربوط به تسهیلات اجاره به شرط تملیک با رشد ۵۶ درصد بوده و پس از آن سلف با ۵۳ درصد بیشترین رشد مانده تسهیلات اعطایی در این مدت را به خود اختصاص داده‌اند. آمار بانک مرکزی از مانده تسهیلات اعطایی بانک‌ها نشان می‌دهد که تا پایان آذرماه سال جاری مانده تسهیلات قرض‌الحسنه ۷۳.۷ هزار میلیارد تومان، مشارکت مدنی ۴۰۳ هزار میلیارد تومان، فروش اقساطی ۳۲۳ هزار میلیارد تومان و مرابحه حدود ۱۱۳ هزار میلیارد تومان بوده است. بر پایه این گزارش، رشد مانده تسهیلات اعطایی بانک‌های تجاری در آذرماه سال جاری نسبت به اسفند سال گذشته ۱۴.۵ درصد، بانک‌های تخصصی ۹.۷ درصد و بانک‌های غیردولتی و مؤسسات اعتباری ۱۰ درصد بوده است.

 

واردات یک میلیون کیلو گوشت بدون تعرفه گمرکی

طبق مصوبه هیأت وزیران که از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شده است سود بازرگانی صفر درصدی برای واردات گوشت قرمز تعیین و لازم الاجرا شده است. این در حالی است که پیش از این وزیر امور اقتصادی و دارایی از احتکار گوشت در بنادر خبر داده بود.

در روزهای گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی با انتقاد از احتکار مواد غذایی و گوشت گفته بود که ۲۱ میلیون تن گوشت در بنادر کشور وجود دارد که ظرف روزهای آینده وارد بازار خواهد شد. این مساله باعث شد تا اذهان به سمت پدیده احتکار در گمرک برود. امری که البته در روزهای گذشته واکنش مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران را هم در پی داشته است. بر اساس گزارش گمرک ایران، معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران درباره “توضیحات وزیر اقتصاد درباره کانتینرهای گوشت بدون صاحب در گمرک “ توضیح داده که “تشریفات گمرکی یک میلیون و ۱۵۵ هزار کیلو گرم از محموله‌های بزرگ گوشت‌های وارداتی در گمرک شهید رجایی بندر عباس به اتمام رسیده و گمرک پیگیر اظهار مابقی این محموله‌ها از سوی صاحبان کالا است».

جمال ارونقی با بیان اینکه مطابق آمار اخذ شده از منطقه ویژه بندر شهید رجایی درباره موجودی کانتینرهای یخچالی، در حال حاضر به تعداد ۶۱۹ کانتینر گوشت در منطقۀ ویژه اقتصادی شهید رجایی دپو شده است، گفت: برابر آمار استخراج شده از سوی گمرک ایران، یک میلیون و ۱۵۵ هزار کیلوگرم از این محموله‌ها طی ۱۹ فقره اظهارنامه واردات قطعی به گمرک شهید رجایی اظهار شده و تشریفات این اظهارنامه‌ها در مسیر سبز و خارج از نوبت انجام و در مرحله صدور پروانه الکترونیکی یا خروج شبانه روزی از گمرک است.

او همچنین با بیان اینکه قسمت اعظم این محموله‌ها هنوز به گمرک اظهار نشده است و دلیل این اقدام (عدم اظهار کالا به گمرک، انجام تشریفات گمرکی و خروج کالا) در دست بررسی است ادامه داد: طبق بررسی‌های اولیۀ صورت پذیرفته از سوی گمرک شهید رجایی و تماس با صاحبان کالا، مشکلات بانکی و یا عدم صدور قبض انبار، دلیل عدم اظهار کالا به گمرک عنوان شده است. این امر در حالی است که در جلسه فیمابین گمرک ایران و بانک مرکزی، مرجع مذکور قویاً این موضوع را رد نموده است. از سوی دیگر همزمان با تخلیه کالا در اماکن متعلق به مرجع تحویل گیرنده (مانند سازمان منطقۀ ویژۀ بندر شهید رجایی) قبض انبار صادر می‌شود و علی الاصول، این مورد نیز نمی‌تواند از معاذیر مطروحه در این خصوص قلمداد شود. با این همه طبق مصوبه هیأت وزیران که از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شده است، سود بازرگانی صفر درصدی برای واردات گوشت قرمز تعیین و لازم الاجرا شده است.

 

با کیفیت ترین خودروهای تولیدی

شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران وضعیت کیفیت خودروهای تولیدی در دی ماه امسال را اعلام کرد. براساس اعلام شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در دی ماه 1397 تعداد 36596 دستگاه خودرو تولید شده که 99 درصد از حجم تولیدات به خودروهای گروه سبک و یک درصد دیگر به خودروهای گروه سنگین اختصاص دارد. خودروهای تولیدی کشور در این ماه، شامل 52 مدل خودرو درگروه سبک و 12 مدل در گروه سنگین است. در بخش وانت، در سطح قیمتی 1 خودروی وانت نیو پیکاپ فوتون دیزلی و در سطح قیمتی 2 خودروی وانت تندر با اخذ 3 ستاره کیفی بالاترین کیفیت خودروهای تولیدی ساخت داخل را در این ماه به خود اختصاص داده اند. در بخش سواری نیز، در سطح قیمتی 1 خودروهای پژو 2008 ، نیو مزدا 3 و گرند ویتارا، در سطح قیمتی 2 خودروهای هیوندای 20i ، کیا سراتو ، هیوندای Accent و هاوال 2H، در سطح قیمتی 3 خودروهای30B و چانگان 35cs، در سطح قیمتی 4 خودروهای تندر 90 پلاس اتوماتیک، رنو ساندرو اتوماتیک، پارس تندر، پژو 207 اتوماتیک، تندر 90 پلاس و پژو 207با اخذ 4 ستاره کیفی بالاترین کیفیت خودروهای تولیدی ساخت داخل را در این ماه به خود اختصاص دادند.

 

برنامه بانک مرکزی برای کاهش نرخ ارز

مجموع سیاست های بانک مرکزی در چند ماه گذشته مبتنی بر ثبات بازار ارز از طریق مدیریت عرضه و تقاضا بوده است و این اقدامات منجر به کاهش نرخ ارز در بازار و ثبات چندین ماهه نرخ آن در بازار شده است. کارشناسان با توجه به سیاست های بانک مرکزی و کارنامه چند ماه گذشته آن، به ثبات نرخ ارز در نقطه تعادلی آن امیدوار هستند و معتقدند این رویه ادامه دار خواهد بود. عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی در آخرین پیام اینستاگرامی خود با تاکید بر کاهش نرخ ارز و تقویت ارزش پول ملی در روزهای آینده، قیمت های فعلی دلار را غیرواقعی عنوان کرده است. از سویی دیگر مجلس نیز برای کاهش قیمت ها برنامه هایی در نظر دارد و این اقدامات در شرایطی است که شورای هماهنگی اقتصادی نیز موضوع کاهش نرخ ارز را به صورت مستمر پیگیری می کند و این مساله در اولویت قرار دارد. بسیاری از کارشناسان با توجه به تسلط بانک مرکزی در بازار ارز، آینده با ثباتی برای آن پیش بینی می کنند و معتقدند دوران نوسان گیری از بازار ارز به اتمام رسیده است.

در چند ماه گذشته اگرچه تحرکاتی از سوی دلالان برای افزایش نرخ ارز  را شاهد بودیم اما افزایش عرضه ارز و ثبات نسبی قیمت دلار در کانال 10 تا 11 هزار تومان باعث عقب نشینی نوسان گیران شده است.  نوسان گیران در بازار روز یکشنبه تلاش کردند تا با افزایش قیمت ارز زمینه برای صعودی شدن آن را فراهم کنند؛ اقدامی که در نهایت با افزایش عرضه ارز از سوی بانک مرکزی خنثی شد. نرخ دلار که روز یکشنبه با افزایش حدود 100 تومانی به 12 هزار و 100 تومان رسیده بود روز گذشته مجددا وارد کانال 11 هزار تومان شد. نرخ دلار در معاملات دیروز حدود 11 هزار و 800 تا 12 هزار تومان بود.

 

   کرکره صرافی‌های بانکی با دلار ۱۱۸۰۰تومانی بالا رفت

بعد از تعطیلات اوایل هفته و معاملات کم‌رونق روز یکشنبه بین دو روز تعطیلی، کرکره صرافی‌های بانکی روز گذشته با نرخ ۱۱۸۰۰ تومانی دلار و ۱۳۷۵۰ تومانی یورو بالا رفت. هر اسکناس دلار آمریکا برای خرید ۱۱۷۰۰ و برای فروش ۱۱۸۰۰ تومان و هر اسکناس یورو برای خرید ۱۳۶۵۰ تومان و برای فروش ۱۳۷۵۰ تومان بود.

اگرچه نرخ دلار کاهش نسبی را تجربه کرد اما نرخ سکه تمام بهار آزادی با افزایش حدود 55 هزار تومانی نسبت به روز یکشنبه رو به رو بود. در جریان معاملات روز گذشته،  قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید، به ۴ میلیون و ۲۶۵ هزار تومان رسید. همچنین هر سکه طرح قدیم ۴ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان، نیم سکه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، ربع سکه ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۷۵۰ هزار تومان بود. هر اونس طلا در بازارهای جهانی ۱۳۱۲ دلار و ۸۰ سنت و هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز ۳۷۵ هزار و ۸۲۴ تومان قیمت داشت.

   کاهش قیمت ارز استمرار دارد

قاسم احمدی لاشکی، عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال 98 مجلس با اشاره به اینکه رئیس بانک مرکزی از کاهش قیمت دلار خبر داده است، گفت: «برای پیش بینی آینده ارز در کشور باید به دلایل و مصادیق توجه داشت، مدیریت همتی در بانک مرکزی به بازار ارز ثبات قابل توجهی داده است.»

وی با اشاره به برنامه های بانک مرکزی در مدیریت جدید، بیان داشت: «اگر برای مدیریت بازار ارز برنامه وجود نداشت حتما در این حوزه به اشکالات متعددی بر می خوردیم.»

نماینده مردم نوشهر در مجلس دهم شورای اسلامی تاکید کرد: «در حال حاضر سران قوا با هماهنگی مناسب مسائل را در شورای هماهنگی اقتصادی به درستی پیش می برند و بانک مرکزی نیز با ورود درست و به موقع نسبت به کاهش قیمت ها اقدام کرده است.»

وی در ادامه گفت‌وگو با خانه ملت، با بیان اینکه قوای سه گانه تدابیر برای کاهش قیمت ها اندیشیده اند، بیان داشت: «قوه قضاییه با اقدامات قهریه و قوای دیگر در راستای حمایت و تشویق تولید کننده داخلی روندی را طی کرده اند که به ثبات در بازار منجر شده است که نباید این اقدامات نیمه کاره رها شود.» وی بیان داشت: «با استمرار مدیریت بانک مرکزی در بازار ارز به سمت ثبات یا کاهش نرخ ارز خواهیم رفت.»

عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال 98 با بیان اینکه کمیسیون اقتصادی مجلس برای ارزانی تدابیری اندیشیده است، گفت: «اعضای کمیسیون اقتصادی در راستای حمایت از مردم تدابیری برای ثبات و کاهش قیمت ها در نظر دارند که در بازه زمانی مشخص محقق می شود.»

رییس‌کل بانک مرکزی نیز روز دوشنبه سیگنال مهمی به بازار داد و عنوان کرد نرخ فعلی به هیچ وجه قیمت ذاتی دلار نیست و برای تعدیل آن برنامه داریم. همتی عنوان کرد: برای بانک مرکزی در کنار تقویت ارزش پول ملی، ثبات در بازار و ممانعت از نوسان نیز مهم است؛ ولی این به آن مفهوم نیست که از کاهش نرخ ممانعت کنیم یا در پی افزایش آن باشیم. او در بخشی دیگر از یادداشت خود اعلام کرد، من هم معتقدم نرخ فعلی به هیچ وجه قیمت ذاتی دلار نیست و برای تعدیل آن برنامه داریم و مطمئن باشید تمام تلاش خود را مصروف تقویت ارزش پول ملی خواهیم کرد.

 

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال