«حمایت» از راهکارهای جایگزین برای تعدیل قیمت مسکن گزارش می دهد
انصراف ۶۰ هزار نفر از دریافت وام مسکن
افزایش بیش از 80درصدی قیمت مسکن در پایتخت، قدرت خرید متقاضیان را به شدت کاهش داده است واین مساله تسهیلات مسکن رانیز ناکارآمد کرده است تا جایی که بسیاری عطای دریافت وام مسکن را به لقایش بخشیده و انصراف داده اند. مدیرعامل بانک مسکن روز گذشته از انصراف ۶۰ هزار نفر از دریافت وام مسکن خبر داده است. این در شرایطی است که خبرها حاکی از این است که سیاست گذاران برنامه ای برای افزایش وام مسکن نداشته و درصددند تا تعدیل قیمت بازار را با تقویت بخش عرضه جبران کنند. در هفته های گذشته خبرهایی از طرح تامین مالی زنجیره ساختوساز اعلام شد و قرار است این طرح به زودی نهایی شود. بر این اساس امکان خرید اعتباری مصالح ساختمانی برای سازندگان مسکن فراهم می شودو این مساله علاوه بر کاهش هزینه های ساخت و ساز و تاثیرگذاری آن در قیمت نهایی مسکن، متناسب سازی عرضه و تقاضای مسکن را در پی خواهد داشت. همچنین ساخت مسکن ارزان در شهرهای جدید از دیگر برنامه های در نظر گرفته شده برای تعدیل قیمت ها در بازار مسکن است. گفته می شود این طرح که بر اساس آن از انبوه سازان حمایت می شود به صورت متوسط هزینه های ساخت را تا متری 300 هزار تومان کاهش می دهد.
ابوالقاسم رحیمی انارکی، مدیرعامل بانک مسکن در نشست خبری با اشاره به این که در حال حاضر منابع صندوق پس انداز مسکن یکم به اتمام رسیده است، اظهار کرد: «برای پرداخت تسهیلات جدید یا باید سقف منابع افزایش یابد، در غیر این صورت ما تسهیلات را از محل وصول اقساط تسهیلات پرداخت خواهیم کرد.»
وی افزود: «پیشنهادی برای افزایش منابع از محل صندوق توسعه ملی نیز دادهایم که هنوز به نتیجه نرسیده است و بدون این منابع افزایش سقف تسهیلات امکان پذیر نیست. بنابراین فعلا افزایش سقف در دستور کار قرار ندارد.»
مدیرعامل بانک مسکن با اشاره به این که به دنبال راهکارهای دیگری برای افزایش قدرت خرید مردم هستیم، خاطر نشان کرد: «در حال حاضر در موضوع بازآفرینی شهری هدفگذاری کردهایم و طبق تبصره ۱۸ قانون بودجه رقمی در قالب وجوه اداره شده قرار داده شده است که تامین مالی آن توسط سازمان برنامه انجام شده است.»
رحیمی انارکی در بخش دیگری از صحبتهایش اضافه کرد: «قرار بود تفاهمنامهای را با سازمان بازآفرینی شهری در خصوص دریافت ۲۰ درصد از مبلغ مذکور در قالب وجوه اداره شده منعقد کنیم که بر این اساس ما نیز باید معادل آن مبلغ را با نرخ سود ۹ درصد برای دوره ساخت تسهیلات ارائه کنیم.»
به گزارش خبرگزاری ها، وی با بیان این که افزایش توان خرید حتما نباید از طریق افزایش سقف تسهیلات اتفاق بیافتد، در این باره گفت: «راهکارهای دیگر از جمله کاهش قیمت تمام شده وجود دارد که ما به دنبال آن هستیم. ما میخواهیم زنجیره تامین مالی مسکن را تعریف کنیم که این زنجیره تمامی بخش مسکن را در بر خواهد گرفت که شامل ۴۰ زنجیره خواهد بود.»
به گفته مدیرعامل بانک مسکن قرار است در این خصوص با اجرای کار اعتباری و تخفیفهایی که برای تمامی این زنجیره در نظر گرفته میشود، قیمت تمام شده ساخت مسکن کاهش یابد. وی با اشاره به این که بخش اول این موضوع با بنیاد مسکن تا قبل از پایان سال اجرایی خواهد شد، در این باره توضیح داد: «در نهایت زنجیره کامل تامین مالی مسکن در سه ماهه دوم سال آینده اجرایی میشود که کاهش قیمت ساخت واحدهای مسکونی را در پی خواهد داشت.»
رحیمی انارکی در ادامه با بیان این که تاکنون حدود ۶۰ هزار نفر از سپرده گذاران تسهیلات مسکن یکم منصرف شدهاند، تصریح کرد: «متاسفانه بیش از ۳۶ هزار فقره در طی ۱۰ ماهه اخیر بوده است که دلیل اصلی آن افزایش قیمتهای شدیدی بود که امسال اتفاق افتاد و شاید عدهای ناامید شدند که صبر کنند تا پس از گذشت یک سال تسهیلات خود را دریافت کنند.»
انصراف از دریافت وام مسکن صندوق یکم در شرایطی است که تقاضا برای خرید اوراق مسکن نیز با کاهش رو به رو شده است و در چند مدت اخیر قیمت هر برگه با کاهش قابل توجه به حدود 50 تا 60 هزار تومان رسیده است. پیش از این قیمت هر برگه اوراق حدود 90 هزار تومان بود.
تقویت عرضه جایگزین تقاضا می شود
عمده سیاست های دولت در چند سال گذشته در بازار مسکن مبتنی بر تقویت تقاضا از طریق افزایش مبلغ وام مسکن بوده است؛ موضوعی که با توجه به افزایش غیرمنطقی قیمت ها در سال جاری خنثی شده است. بر این اساس آنگونه که اظهارنظر مسئولان ارشد در وزارت مسکن نشان می دهد تقویت عرضه مسکن در دستور کار قرار گرفته است. وزیر مسکن افزایش عرضه را راهکار تعدیل قیمت ها عنوان می کند؛ موضوعی که اگرچه فی نفسه اقدام درست، اما ناکافی است. بر اساس خبرها ساخت 400 هزار واحد مسکونی تا سال 1400 در دستور کار قرار دارد. این در حالی است که بر اساس اعلام کارشناسان کشورمان به سالانه بیش از یک میلیون واحد مسکونی نیازمند است. با این حال تاکید مسئولان در دستور کار قرار دادن ساخت مسکن های ارزان قیمت است و باید دید این رویه آیا در افزایش قدرت خرید در طولانی مدت موثر است یا خیر.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی روز گذشته در نشست با مدیران عامل شهرهای جدید کشور در شرکت عمران شهرهای جدید از ساخت 200 هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید خبر داد و گفت: در این شیوه هزینه ساخت و ساز کاهش پیدا می کند.
حبیب الله طاهرخانی، مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید نیز با اعلام برنامه های دولت برای عرضه مسکن تاکید کرد: «اگر عرضه مسکن در جامعه بیشتر شود بدون شک قیمت آن نیز در بازار متعادل خواهد شد، اما واحدهای خالی لوکس که در کشور وجود دارد به علت گرانی قیمت آن، توسط عموم مردم قابل خریداری نیست.»
طاهرخانی با بیان اینکه بررسیها نشان میدهد متوسط قیمت مسکن در شهرهای جدید نسبت به کلان شهرها حدود50 درصد کمتر است، اظهار داشت: «با تسهیل سرمایهگذاری بخش خصوصی در این شهرها به دنبال این هستیم که هرگونه ساخت و ساز در شهرهای جدید کشور، با قیمت مناسب انجام شود .» معاون وزیر راه و شهرسازی اضافه کرد: «در حال حاضر مهمترین اولویت ما در شهرهای جدید آماده کردن 60 هزار واحد مسکونی به شمار می رود و علاوه بر این، ساخت 26 مرکز محله با اعتباری معادل 200 میلیارد تومان در دستور کار است.»
اعلام زمان واریز یارانه نقدی
یارانه نقدی ۴۵۵۰۰ تومانی امروز چهارشنبه ۲۶ دی ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود. نود و پنجمین مرحله پرداخت یارانه نقدی ۴۵۵۰۰ تومانی مربوط به دی ماه، چهارشنبه ۲۶ دی ماه ۹۷ ساعت ۲۴ به حساب سرپرستان خانوار واریز و قابل برداشت میشود.
مبلغ یارانه نقدی در طول سالهای گذشته تغییری نکرده و در مجموع اکنون بیش از ۷۸ میلیون نفر در هر ماه یارانه دریافت میکنند که بیش از ۳۶۰۰ میلیارد تومان هر ماه برای دولت هزینه به همراه دارد و طی هشت سال گذشته در مجموع ۳۳۵ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی پرداخت شده است. در حدود ۸ سال گذشته هر مشمولی که بدون تغییر در صف دریافت یارانه نقدی بوده است تاکنون رقمی بالغ بر ۴ میلیون و ۳۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه دریافت کرده است.
واریز اعتبار بسته حمایتی مشمولان تامین اجتماعی
با ابلاغ رئیس سازمان برنامه و بودجه، اعتبار ۱۴۵۰ میلیارد تومانی بسته حمایتی 28 میلیون نفر ازمشمولان تامین اجتماعی روز گذشته به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز شد. با به تعویق افتادن بسته حمایتی کارگران مشمول تامین اجتماعی، سه روز پیش سازمان برنامه و بودجه کشور در اطلاعیهای اعلام کرد که تا 72 ساعت آینده با نهایی شدن لیست، بسته حمایتی به حساب کارگران واریز میشود. بر این اساس 7 میلیون خانوار کارگری که حدود 28 میلیون نفر از مشمولان تامین اجتماعی می شوند، بسته حمایتی 100 تا 300 هزار تومانی براساس بعد نفرات خانوار دریافت میکنند. بنابراین وعده سازمان برنامه و بودجه یک روز قبل از زمان تعیین شده تحقق یافته و باید منتظر باشیم تا سازمان تامین اجتماعی این اعتبار را به حساب کارگران مشمول واریز کند.
عوامل سه گانه گرانی مرغ
در حالیکه در هفتههای گذشته قیمت گوشت مرغ و تخممرغ روند افزایشی داشته است، معاون وزیر جهاد کشاورزی معتقد است که بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، سوداگری و مشکل انتقال پول به دلیل محدودیتهای ناشی از تحریمها، از عوامل نوسانات و گرانی گوشت مرغ و تخممرغ است. در هفتههای گذشته قیمت تخممرغ و گوشت مرغ به عنوان محصولات پروتئینی قابل دسترستر برای مردم با افزایش قیمت مواجه شده بود بهگونهای که براساس جدیدترین آمار بانک مرکزی از متوسط قیمت خردهفروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به سیام آذرماه امسال قیمت هر شانه تخممرغ به ۲۱ هزار و ۴۹۵ تومان به طور متوسط رسیده بود که نسبت به هفته قبل از آن ۲.۶ درصد، نسبت به هفته مشابه ماه قبل ۶.۵ درصد و نسبت به هفته مشابه سال قبل ۳۵.۲ درصد افزایش یافته است.
همچنین براساس این آمار قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ در این بازه زمانی به طور متوسط به ۱۲ هزار و ۱۷۶ هزار تومان رسیده است که نسبت به هفته قبل از این بررسی ۴.۵ درصد، نسبت به هفته مشابه ماه قبل ۱۷.۱ درصد و نسبت به هفته مشابه سال قبل ۶۳.۴ درصد افزایش داشته است.
در این رابطه علیاکبر مهرفرد، معاون توسعه بازرگانی و صنایع وزیر جهاد کشاورزی گفت: درباره تخممرغ باید گفت که سال گذشته ۴۰ درصد از گلههای مولد مرغ تخمگذار در اثر بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از بین رفتند و البته از همان زمان جوجهریزی جدید آغاز شد، اما بسیاری از مرغداران از ترس تلفات دوباره ناشی از بیماری جوجهریزی نکردند، اما هماکنون مشکلی از نظر تولید تخممرغ نداریم و اجازه واردات هم به شرکت پشتیبانی امور دام و هم به بخش خصوصی داده شده است و بدون محدودیت همه متقاضیان میتوانند نسبت به واردات تخممرغ اقدام کنند. وی ادامه داد: درباره گوشت مرغ نیز باید گفت در شش ماهه گذشته در مقطعی شاهد کاهش قیمت گوشت مرغ بودیم که از آنجا که قیمت مصوب تنظیم بازار نیز پایین بود، برای مرغداران صرفه نداشت و آنها تولیدشان را پایین آوردند، در نتیجه تقاضا برای جوجه یکروزه کاهش پیدا کرد و قیمت آن نیز کاهش یافت و نتیجه آن کاهش تولید جوجه یکروزه و کاهش تولید گوشت مرغ شد.
معاون توسعه بازرگانی و صنایع وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: در ادامه آن قیمت ابلاغیه ستاد تنظیم بازار برای گوشت مرغ اصلاح شد و هماکنون شاهدیم که وضعیت این محصول پروتئینی بهبود پیدا کرده است و کمبودی در تولید و تامین گوشت مرغ نداریم.
مهرفرد اظهار کرد: برنامهریزیها بهگونهای است که در چند هفته آینده مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت چرا که تولید گوشت مرغ افزایش پیدا خواهد کرد، اما مساله اصلی در این زمینه چیز دیگری است.
وی اصلیترین عامل گرانی گوشت مرغ و تخممرغ را خوراک مرغ به ویژه نهادههایی همچون ذرت و کنجاله اعلام کرد و گفت: ۹۵ درصد غذای مرغ، ذرت و کنجاله است که دهها کشتی هماکنون در دریا و نزدیکی مرز منتظر هستند تا فروشندگان بهای محصولشان را دریافت کنند و این نهادههای اصلی را به ما تحویل دهند، اما به خاطر مشکلات ناشی از تحریم و با وجود اینکه بانک مرکزی پول را برای واردات این کالاهای اساسی اختصاص داده است، اما هنوز به حساب فروشنده پولی انتقال پیدا نکرده است.
فروش ۲۰ هزار دستگاه خودرو با قیمت های جدید
با وجود اعمال افزایش قیمتها، روز گذشته ایران خودرو در قالب پیش فروش ۴ محصول ۲۰ هزار خودرو فروخت. ایران خودرو روز دوشنبه 24 دی ماه بلافاصله بعد از دریافت مجوز افزایش قیمتها پیش فروش 4محصول را آغاز کرد جالب اینجاست در این طرح فروش با وجود اعمال قیمتهای جدید 20 هزار دستگاه خودرو به فروش رفت.
خان کرمی معاون مدیر عامل در بازاریابی و فروش ایران خودرو پیش از این از طرح پیش فروش زمستانی ایران خودرو با هدف پاسخگویی به نیاز و تقاضای بازار به خودروهای پرتیراژ خبر داده بود و گفت : در این طرح پیش فروش، خودروهای پژو 405 GLXوSLX، پژو پارس دوگانه سوز، سمند الایکس 7EF پایه گاز سوز و بنزینی، پژو 206 تیپ 2 و تیپ 5 که مورد تقاضای بسیاری از متقاضیان بوده برای ثبت نام ارائه شد. شروع تحویل خودروهای این طرح از مرداد ماه 98 به بعد خواهد بود.
بازار گوشت تعدیل می شود
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با بیان اینکه قرار است ماهانه ۲۰۰ هزار راس دام زنده وارد کشور شود،گفت: شرایط بازار گوشت متعادل خواهد شد. حمید ورناصری با بیان اینکه گوشت گوسفندی و گوشت گوساله منجمد در حال ورود به کشور و عرضه در بازار است، اظهارداشت: واردات دام زنده به کشور نیز عملیاتی شده و در کوتاه ترین زمان این واردات انجام خواهد شد. وی با بیان اینکه مقدمات کار فراهم و مجوزهای لازم اخذ شده است، افزود: این واردات قرار است از کشورهای مختلف از جمله کشورهای اروپایی، آسیای میانه و استرالیا انجام شود.
مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام با اشاره به اینکه برنامه ریزی های انجام شده برای واردات هفته ای ۵۰ هزار راس دام زنده است، اضافه کرد: بنابراین ماهانه ۲۰۰ هزار راس دام زنده وارد کشور خواهد شد. ورناصری درباره اینکه این واردات چند ماه انجام خواهد شد، گفت: این واردات ادامه پیدا می کند. وی در پاسخ به این پرسش که آیا دام سنگین هم به کشور وارد می شود یا اینکه واردات تنها در حوزه دام سبک خواهد بود؟، افزود:این واردات مربوط به دام سبک است اما بخش خصوصی برای واردات دام سنگین اقداماتی کرده و مقدمات کار فراهم شده و طی حدود یک هفته تا ۱۰ روز آینده این کار انجام خواهد شد.