معاون امورصنایع وزارت صنعت:
ثبت سفارش کالا در استان ها با کارت بازرگانی تهران انجام می شود
با اصلاحات زیر ساختی در سامانه جامع الکترونیک، ثبت سفارش واحدهای تولیدی دارای کارت بازرگانی استان تهران که واحدهای تولیدی آن ها در دیگر استان ها مستقر هستند، در همان استان انجام خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری موج، فرشاد مقیمی معاون امور صنایع وزارت صنعت ، معدن و تجارت در نشست بررسی نحوه تایید ثبت سفارش و تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی اظهار کرد: این تصمیم در راستای تسهیل ورود مواد اولیه مورد نیاز به کشور و توسعه ظرفیت تولید صنایع اتخاذ شده است.
گفتنی است در این نشست ضمن تشریح چالشها و مشکلات ثبت سفارش کالا بر تسریع در تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی تاکید و مقررشد ثبت سفارشات واحدهای تولیدی حداکثر ظرف یک هفته تایید شود.
دراین نشست تخصصی همچنین وضعیت زیر ساختهای الکترونیکی سامانه جامع تجارت الکترونیک مورد بررسی قرار گرفت و مقررشد تا ابتدای هفته آینده اصلاحات مورد نیاز در این بخش جهت تسهیل امور صاحبان صنایع انجام شود .
لازم به ذکر است، با اصلاحات زیر ساختی در سامانه جامع الکترونیک، ثبت سفارش واحدهای تولیدی دارای کارت بازرگانی استان تهران که واحدهای تولیدی آن ها در دیگر استان ها مستقر هستند، در همان استان انجام خواهد شد.
همچنین مقرر شد هرگونه هماهنگی با معاونت امور صنایع برای تسریع در امور واحدهای تولیدی و بازرگانی معمول انجام شود.
در راستای تسریع در امور واحدهای تولید و بازرگانی نیز مقررشد هرگونه تفویض اختیار و اصلاح دستور العمل که برای این موضوع لازم است با هماهنگی معاونت امور صنایع به استان ها واگذار شود.
ارتقاء زیر ساخت های الکترونیکی استان تهران نیز از جمله موضوعاتی بود که در این نشست مورد تاکید قرار گرفت.
در پایان نیز مقررشد؛ جهت تسریع در امور بخش خصوصی، نماینده اتاق بازرگانی درکمیته راهبری و نظارت بر اجرای دستور العمل بررسی درخواست های ثبت سفارش در استان ها به منظور بررسی و اصلاح دستورالعمل مربوطه حضور یابد.
واریز عیدی کارگران با حقوق بهمن ماه
رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی از واریز عیدی و پاداش پایان سال کارگران با حقوق بهمن ماه خبرداد و گفت: کارفرمایانی که از نقدینگی و توان پرداخت عیدی به کارگران خود برخوردارند با حقوق بهمن ماه، عیدی و پاداش پایان سال نیروهای کار خود را پرداخت کنند.
فتحاله بیات اظهار کرد: برابر مصوبه شورای عالی کار در اسفند ماه سال گذشته، حداقل دستمزد کارگران یک میلیون و ۱۱۱ هزار تومان تعیین شده که بر اساس قانون مصوب مجلس، کارفرمایان باید حداقل دو ماه پایه حقوق و حداکثر سه ماه پایه حقوق را به عنوان عیدی و پاداش آخر سال به کارگرانشان بدهند. وی درباره رقم عیدی امسال کارگران، گفت: عیدی امسال کارگران حداقل دو میلیون و ۲۲۲ هزار تومان و حداکثر سه میلیون و ۳۳۷ هزار تومان است که بهتر است کارفرمایان با توجه به ازدحام بانکها و تراکنشهای مالی پایان سال زودتر پرداخت کنند.
رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی گفت: معمولاً عیدی و پاداش پایان سال کارگران بر اساس قراردادهای کار در اسفند ماه پرداخت میشود؛ به این نحو که با در نظر گرفتن تعطیلی بانکها و شروع تعطیلات عید و انجام برخی حسابرسیها تا ۲۰ اسفند ماه عیدیها به حسابهای کارگران مشمول قانون کار و بازنشستگان
تأمین اجتماعی واریز میشود اما عدهای از کارفرمایان آن را به روزهای آخر سال موکول نکرده و با حقوق بهمن واریز میکنند. بیات با بیان اینکه منعی برای واریز عیدی و پاداش پایان سال کارگران در بهمن ماه وجود ندارد، گفت: کارفرمایانی که از تمکن مالی و نقدینگی لازم برخوردارند از بهمن ماه همراه با حقوق و دستمزد کارگران عیدی و پاداش پایان سال را هم میپردازند. به گفته وی بسیاری از ادارات، سازمانها و شرکتها پرداخت عیدی کارگران را بهمن ماه انجام میدهند چرا که به لحاظ برخی حسابرسیها، تراکنشهای مالی و ازدحام بانکی برای کارفرمایان بهتر است و بسیاری از خانوارهای کارگری نیز با فراغ خاطر بیشتری نسبت به تهیه مایحتاج شب عید و اقلام مورد نیاز خود اقدام میکنند.
این مقام مسئول کارگری درباره میزان پرداخت عیدی کارگران نیز گفت: با وجود آنکه مصوبه مجلس، میزان پرداخت عیدی کارگران را مشخص کرده و دو ماه پایه حقوق را به عنوان حداقل و سه ماه پایه حقوق را به عنوان حداکثر میزان عیدی دریافتی پیشبینی کرده اما میزان عیدی کارگران بسته به مدت قرارداد و کارکرد آنها متفاوت است. کارگران به سنوات و تعداد روزهایی که کار کردهاند مستحق دریافت عیدی هستند و عیدی و پاداش پایان سال را کسانی کامل میگیرند که یکسال در آخرین کارگاه یا محل کار مشغول کار بوده و ارتباطشان را با محل کار قطع نکرده و بیمهپردازی آنها به طور کامل صورت گرفته باشد. بر اساس قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاههای مشمول قانون کار مصوب سال ۱۳۷۰ مجلس شورای اسلامی، کلیه کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار معادل شصت روز آخرین مزد، به عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی از این بابت به هر یک از کارکنان نباید از معادل ۹۰ روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند. مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردهاند باید به مأخذ شصت روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال، محاسبه شود.
چالش ۱۰ ساله قیمتها در اقتصاد ایران
دلار با زندگی ما چه کرد؟
بررسی تغییرات قیمت مسکن، ارز، سکه، لوازم خانگی و انواع خوراکیها و مقایسه آن با رشد درآمدهای خانوار ایرانی حاکی از رشد بسیار بالایی است.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از فرارو، دیگران اسمش را میگذارند چالش ۱۰ ساله و کلی با آن حال میکنند، اما اگر بفهمید ۱۰سال پیش هر دلار ۹۳۰ تومان بود، سکه تمام ۲۵۰ هزار تومان و با ۱۰ هزار تومان میتوانستید پنج کیلو مرغ و یک کیلو گوشت گوسفندی بخرید، اگر بدانید ۱۰سال پیش ۷۰۰ هزار تومان پول خرید یک یخچال فریزر خوب، ۱۰ میلیون تومان پول پیش یک خانه ۷۵متری با اجاره ماهانه ۳۵۰ هزار تومان در پونک بود، حالتان چطور میشود؟
مسکن؛ افزایش شش برابری
باورتان بشود یا نشود، زمانی قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران یک میلیون و ۶۴۰ هزار تومان بود. بله دقیقا منظور همان واحدهای مسکونی است که الان به طور میانگین متری ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان قیمت دارند. آن زمان تهرانیها برای هر مترمربع واحد مسکونی تقریبا هفتاد هزار تومان رهن میدادند. یعنی یک سال رهن یک خانه ۸۰ متری در تهران میشد پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان! حدس میزنید آن زمان گرانقیمتترین خانههای تهران چقدر قیمت داشتند؟ سال ۸۷ واحدهای مسکونی منطقه یک تهران میانگین متری چهار میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود. همان واحدهایی که الان قیمتشان تا متری ۶۰، ۷۰ میلیون تومان هم میرسد و برای خرید ارزانترینهایشان باید دستکم متری ۲۰ میلیون تومان پول کنار بگذارید. چند فایل خرید و فروش مسکن در سال ۸۷ را که بررسی کردیم، دیدیم آن زمان قیمت یک واحد ۷۵ متری در پونک ۱۹۰ میلیون تومان بود. به جز خرید کامل، میشد این واحد مسکونی را با ۱۰ میلیون پول پیش و ۳۵۰ هزار تومان ماهانه اجاره کرد.
سکه و ارز؛ رشد ۲۰ و ۱۰ برابری
احتمالا اگر بگویم دلار ۹۳۰ تومان است بخندید، اما سال ۸۷ این جمله خیلی عادی بود. هر یورو آن زمان هزار و ۴۰۰ تومان قیمت داشت و حالا ۱۰ برابر شده و ۱۴ هزار تومان قیمت دارد. پوند هزار و ۸۵۰ تومان بود و حالا حدود ۱۶ هزار تومان قیمت دارد. درهم امارات را آن زمان میخریدیم ۲۶۰ تومان و الان برای هر کدامشان باید سه هزار و ۳۰۰ تومان پول بدهیم.
قیمت سکه را اگر بگویم بیشتر میخندید. آن زمان سکههای طرح قدیم را گرانتر میخریدند. طوری که هر سکه تمام طرح قدیم ۲۵۰ هزار تومان بود و سکهها طرح جدید که تازه به بازار آمده بودند ۲۲۰ هزار تومان قیمت داشتند. حالا هر کدام از این سکهها تقریبا ۲۰۰ هزار تومان بین قیمت خرید و فروششان اختلاف افتاده و در کانال چهار میلیون تومانی با هم رقابت میکنند. نیمسکه که الان دو میلیون تومان قیمت دارد، ۱۰ سال پیش ۱۱۰ هزار تومان بود. ربع سکه را هم آن زمان با قیمت ۶۵ هزار تومان خرید و فروش میکردند. همان ربع سکهای که الان بیش از یک میلیون تومان قمیت دارد.
خوراکیها؛ رشد چهار تا ۱۰ برابری
مرغ را الان نبینید که بین نرخ رسمی و بازاریاش حدود پنج هزار تومان اختلاف افتاده و یکی میگوید کیلویی ۱۳ هزار تومان، یکی دیگر میگوید کیلویی هشت هزار تومان. یک زمان یعنی در سال ۸۷ هر کیلوگرم گوشت مرغ در بازار دو هزار و ۵۰۰ تومان بود. تازه اگر مرغ را از میادین شهرداری میخریدید برایتان دو هزار و ۳۰۰ تومان تمام میشد. گوشت گوسفندی که الان حدود ۹۰ هزار تومان قیمت دارد، سال ۸۷ یک دهم این قیمت یعنی ۹ هزار تومان بود. گوشت گاو هم آن زمان یک دهم الان قیمت داشت و در قصابیهای سطح شهر هشت هزار و ۵۰۰ تومان فروخته میشد.
گوجهفرنگی را میبینید الان کیلویی چهار هزار تومان شده؟ یک زمان در سال ۸۷ گوجه را میخریدیم کیلویی ۶۰۰ تومان. تازه در میدان میوه ۴۵۰ تومان قیمت داشت. سیب زمینی ۳۰۰ تومان بود و پیاز را ۴۰۰ تومان میفروختند. حالا هر کدام برای خودشان شخصیتی پیدا کردهاند و کیلویی دو سه هزار تومان قیمت دارند.
برنج که الان کیلویی حدود ۱۵ هزار تومان قیمت دارد، سال ۸۷ نهایتا کیلویی سه هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشت. تازه میشد برنجهای وارداتی را کیلویی هزار تومان هم خرید. شیر که تازه بعد از کلی مصوبه و اینطرف و آنطرف قیمتش به چهار هزار و ۵۰۰ تومان رسیده، سال ۸۷ با قیمت ۹۰۰ تومان فروخته میشد. هر کیلوگرم ماست که الان تقریبا هفت هزار تومان قیمت دارد، آن زمان با قیمت هزار تومان فروخته میشد. سال ۸۷ وقتی به مغازهای میرفتیم هر شانه تخم مرغ را میخریدیم سه هزار و ۵۰۰ تومان. همان شانه تخم مرغی که الان ۲۱ هزار تومان قیمت دارد.
آخرین بار کی میوهفروشی نرفتهاید؟ اگر تاریخ آخرین میوهای که خریدید سال ۸۷ باشد، احتمالا فکر میکنید هر کیلوگرم پرتغال هزار و ۵۰۰ تومان است. سیب و نارنگی را کیلویی هزار و ۲۰۰ تومان خریدهاید. احتمالا فکر میکنید هر کیلوگرم انگور دو هزار تومان است، انار کیلویی دو هزار و ۷۰۰ تومان، هندوانه کیلویی ۴۰۰ تومان، لیموشیرین کیلو هزار و ۵۰۰ تومان و گلابی کیلویی دو هزار و ۷۰۰ تومان و ...، اما خب، باید بگویم سخت در اشتباهید چراکه در این ۱۰ سال کلی اتفاق افتاده و باعث شده قیمت هر کیلوگرم سیب در مغازههای میوهفروشی سطح شهر به ۹ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده. پرتغال کیلویی هشت هزار تومان است. نارنگی کیلویی هفت هزار تومان، هندوانه کیلو سه هزار و ۶۰۰ تومان، انگور کیلویی ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان و لیموشیرین کیلویی ۶ هزار تومان و ...
لوازم خانگی؛ رشد ۱۰ تا ۳۰ برابری
شاید یادتان نباشد، اما زمانی با ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان میشد یک ماشین لباسشویی با ظرفیت دیگ پنج کیلوگرمی خرید. به طور کلی ماشین لباسشویی با قیمتهایی از ۱۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار تومان عرضه میشد. آنزمان هنوز خبری از یخچالهای سایدبایساید نبود. به جای آن یخچال و فریزر را در یک شکل و شمایل تولید میکردند تا به صورت دوقلو کنار هم قرار بگیرند. سال ۸۷ میشد با بودجه یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی هم یخچال بخریم، هم فریزر. آن هم دوقلو! یخچال فریزرهای کمبی هم مشتریهای خاص خودشان را داشتند و حدود ۷۵۰ هزار تومان میارزیدند. به طور کلی قیمت انواع یخچال و یخچال فریزر از ۱۵۰ هزار تومان شروع شده و به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میرسید. به هر صورت خیلیها آن زمان خرید یخچال ایرانی با قیمتهایی در حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان را نسبت به نوع خارجی آن با قیمتهایی در حدود ۹۰۰ هزار تومان ترجیح میدادند.
ماشینهای ظرفشویی تازه داشتند در آشپزخانهها جا باز میکردند. آن زمان ماشین ظرفشویی ۱۲ نفره را میشد با هزینه ۷۰۰ هزار تومان خرید. آبمیوهگیریها مثل الان انواع برقی و دستی داشتند. برای همین قیمتشان بین ۲۰ تا ۲۰۰ هزار تومان متفاوت بود. انواع بخارپز هم قیمتی بین ۳۰ تا ۱۵۰ هزار تومان داشتند. همچنین قیمت انواع خردکن از ۲۰ هزار تومان شروع شده و به حدود ۱۶۰ هزار تومان میرسید. قیمت انواع کتری برقی بین ۳۰ تا ۱۲۰ هزار تومان متفاوت بود و همچنین قیمت انواع اتو از ۱۵ هزار تومان شروع شده و به حدود ۱۵۰ هزار تومان میرسید. آن زمان با ۵۰ هزار تومان میشد یک تلویزیون از آن قدیمیهای بزرگ خرید. قیمت تلویزیونهای ال سی دی چند ده اینچ که تازه به بازار آمده بودند نهایتا با هشت میلیون تومان میرسید. انواع جاروبرقی نیز با قیمتهایی بین ۵۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان قیمت داشت.
حالا دیگر نمیشود هیچ حداکثر قیمتی برای لوازم خانگی در نظر گرفت. چراکه قیمت تلویزیون تا ۲۰، ۳۰ میلیون تومان میرسد. یخچال فریزرها دست کم ۱۰ میلیون تومان قیمت دارند. برای خرید اتو بخار ساده باید دست کم ۱۰۰ هزار تومان بودجه کنار گذاشت و میانگین ۶۰۰، ۷۰۰ هزار تومان خرج کرد.
درآمد خانواده؛ رشد سه برابری
شاید بگویید این همه تفاوت قیمت در هزینهها، به خاطر این است که آن زمان درآمد کمتری هم داشتیم و نمیشود قیمتهای ۱۰ سال پیش را با الان مقایسه کرد. کاملا درست است. برای همین باید سراغ تفاوت درآمد هم برویم. اگر گزارشهای خاکگرفته مرکز آمار که مربوط به سال ۸۷ هستند را در انبار بایگانی پیدا کنیم، میبینیم آن زمان هر خانواده به طور متوسط ماهانه یک میلیون و ۱۳۰ هزار تومان درآمد داشت. البته درآمد تهرانیها بیشتر بود و هر کدام ماهانه به طور میانگین یک میلیون و ۳۳۰ هزار تومان پول درمیآوردند. حالا در سال ۹۷ میانگین درآمد خانوادههای کشور سه برابر شده و به سه میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده است.
میزان تورم مصالح ساختمانی در تهران
شاخص قیمت نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران در فصل پاییز ١٣٩٧ نسبت به شاخص فصل قبل ٤.٩ درصد و نسبت به شاخص فصل مشابه سال قبل ٥٢.٨ درصد افزایش داشته است. گزارش شاخص قیمت نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران فصل پاییز١٣٩٧ منتشر شد که شاخص گروه «سیمان، بتن، شن و ماسه» در این فصل برابر ٢٧٥.٢ بوده است که با ٩.٥ درصد تغییر نسبت به فصل قبل بیشترین تأثیر را در افزایش شاخص کل داشته است. شاخص قیمت نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران در فصل پاییز ١٣٩٧ به عدد ٣٣١ رسید که این رقم نسبت به شاخص فصل قبل ٤.٩ درصد و نسبت به شاخص فصل مشابه سال قبل (٢١٦.٧)، ٥٢.٨ درصد افزایش داشته است. درصد تغییرات میانگین شاخص چهار فصل منتهی به فصل پاییز سال ١٣٩٧ نسبت به میانگین شاخص چهار فصل منتهی به پاییز سال ١٣٩٦ معادل ٣٧.٣ درصد بوده که نسبت به همین اطلاع در فصل قبل (٢٦.٧ درصد) با افزایش روبهرو بوده است. شاخص گروه «سیمان، بتن، شن و ماسه» در فصل مورد بررسی برابر ٢٧٥.٢ بوده است که با ٩.٥ درصد تغییر نسبت به فصل قبل بیشترین تأثیر را در افزایش شاخص کل داشته است. در فصل پاییز سال١٣٩٧ گروه «سنگ» با ١٤.٢ درصد افزایش و گروه «چوب» با ٨.٩ درصد افزایش به ترتیب رتبههای بعدی را در افزایش شاخص قیمت نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران داشتهاند. همچنین در این فصل، شاخص قیمت گروه «آهنآلات، میلگرد و پروفیل درب و پنجره و نرده» با ١١.٢- درصد نسبت به فصل قبل بیشترین تاثیر منفی را در شاخص کل داشته است.
صادرات مرغ ممنوع شد
در بیست و دومین جلسه ستاد تنظیم بازار که به ریاست رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد، وضعیت بازار مرغ و گوشت مورد بررسی قرار گرفت و اعضا مصوب کردند، صادرات مرغ برای اسفندماه امسال و فروردین سال 98 ممنوع شود. همچنین اعضای ستاد تنظیم بازار تصویب کردند که برای تامین مرغ مورد نیاز بازار، جوجه یکروزه وارد کشور شود. در این جلسه که نمایندگان دستگاههای مختلف و بخش خصوصی حضور داشتند، وضعیت بازار مرغ و گوشت بررسی و راهکارهای تامین مرغ مورد نیاز بازار و کاهش قیمت این محصول بررسی شد. رحمانی با بیان اینکه قیمت کالاها باید از مبدا اولیه کنترل شود، بیان داشت: بیشترین سود نه برای دامداران و کشاورزان که برای دلال ها است و در این خصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت و جهاد کشاورزی باید کنترل لازم را انجام دهند.
رحمانی گفت: تامین کالا و فراوانی آن اولویت اول وزارت صنعت، معدن و تجارت است و همه بخش ها باید همراهی لازم را برای تامین مایحتاج مردم داشته باشند.