امروز ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
جلسه وزیر اقتصاد با ۳۰ هلدینگ و حقوقی بازار سرمایه برگزار شد
چاره جویی برای احیای بورس 
حدود ۳۰ هلدینگ و حقوقی بزرگ بازار سرمایه صبح دیروز در ساختمان باب‌همایون وزارت اقتصاد و دارایی گرد هم جمع شدند تا درباره احیای بورس چاره‌جویى کنند. وزیر اقتصاد در این جلسه از اجماع وزارت اقتصاد، نفت، صمت و بانک مرکزی براى رونق بورس خبر داد. این نشست در پی ریزش شدید شاخص بورس در روزهای اخیر و همچنین اظهارات اخیر رئیس جمهور در جلسه هیات دولت در خصوص لزوم اصلاح وضعیت بازار سرمایه برگزار شد. روز یکشنبه چهارمین افت شدید شاخص کل بورس در سال ۱۴۰۰ اتفاق افتاد و سهامداران حقیقی سومین خروج پرمقدار در این مدت را رقم زدند، اما پس از جلسه روز گذشته و قول‌های بورسی وزیر، بازار سرمایه نسبت به این مساله واکنش مثبت نشان داد و شاخص با ۲۱ هزار و ۱۱۴ واحد افزایش در جایگاه یک ‌میلیون و ۳۶۱ هزار واحدی قرار گرفت.
سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی اعلام کرد که «شواهد قطعی نشان می‌دهد بازار سرمایه در بلندمدت بیشترین بازدهی را در مقایسه با بازارهای رقیب داشته است و نگاه ما به بازار حرفه‌ای و بلندمدت است، البته با نگاه به کوتاه‌مدت هم اطلاعات سودآوری شرکت‌ها نشان می‌دهد چشم‌انداز روشن است و جای نگرانی برای تصمیم هیجانی نیست.»
خاندوزی گفت: «وظیفه وزارت اقتصاد و سازمان بورس توسعه ابزارها و نهادها و ایجاد بازاری شفاف و کارا و پیش‌بینی‌پذیر است. بازار بدهی مکمل بازار سهام است نه رقیب آن، خالص تأمین مالی دولت از اوراق در دوماه دوره بنده بسیار اندک و ناچیز و در 40 روز اخیر صفر ریال بوده است هرچند فضای مجازی پر است از اطلاعات غیردقیق. زین پس هم دولت بیشتر به‌دنبال جبران کسری بودجه از طریق مولدسازی دارایی و فروش اموال مازاد است.»

   وعده حذف قیمت‌گذاری‌های مضر
رییس شورای‌عالی بورس در این جلسه گفت: «برنامه ما پیش‌بینی‌پذیر کردن اقتصاد و حذف قیمت‌گذاری‌های مضر به بازار در صنایع بورسی است و به‌زودی زود خبر تغییر نظام قیمت‌گذاری خودرو توسط وزارت صمت منتشر خواهد شد.»
خاندوزی اظهار داشت: «من به‌دنبال پیش‌بینی‌پذیرکردن نرخ‌های کلیدی اقتصاد و بالتبع بورس هستم تا نااطمینانی از بازار زدوده شود. در گذشته برای تغییرات مکرر قیمت خوراک و نرخ تسعیر ارز بانکها و قواعد پالایشی‌ها و فراخوان عموم به سهامداری مستقیم اشتباهات بزرگی صورت گرفته است که باید با همکاری وزارت‌های نفت و صمت و بانک مرکزی و سازمان بورس شاهد کاهش این اشتباهات و ایجاد اطمینان در بازار باشیم. برای اعتمادآفرینی در حال اجماع‌سازی با وزارت‌های نفت و صمت و بانک مرکزی هستیم تا آنجا هم خبرهای امیدبخشی به اقتصاد منتقل کنیم.»

   افزایش شفافیت در بازار سرمایه
مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار هم صبح دیروز در برنامه زنده تلویزیونی گفت: به مرور زمان سرخی از بازار رخت می‌بندد و این وضعیت سرخ حاصل اتفاقات یک شبه نبوده که انتظار رفع آن را به‌صورت یک‌شبه داشته باشیم؛ اما این قرمزی کاهش پیدا خواهد کرد. وی افزود: قیمت‌های کنونی سهام در بازار سرمایه، قیمت‌های جذابی هستند و سازمان بورس با تمام قوای خود در تلاش است تا ابهامات بازار را کاهش دهد. این موضوع مهمترین محور سازمان بورس و دولت است. وی ذات بازار سرمایه را همراه با نوسان دانست و گفت: متأسفانه به دلیل اتفاقاتی که به خصوص در نیمه دوم سال گذشته افتاد، شاهد ریزش عجیبی در این بازار بودیم، اتفاقی که به موجب آن سهامداران دچار هراس شدند. در این شرایط مطابق با علم مالی رفتاری و با بیش واکنشی که در مقابل اخبار منفی اتفاق می‌افتد، شاهد افت قیمت سهام نسبت به ارزش ذاتی آن بودیم. عشقی با اشاره به برنامه‌های خود در راستای ایجاد ثبات در بازار سرمایه گفت: نخستین برنامه‌ای که در نظر داریم، افزایش شفافیت در اطلاعات و صورت‌های مالی شرکت‌ها است تا سرمایه گذاران اطلاعات دقیقی از سودآوری شرکت‌ها داشته باشند.
وی افزود: در ۶ ماه نخست سال جاری اطلاعات بسیار مطلوبی در این خصوص به دست آمده است؛ با این حال به دلیل برخی ابهاماتی که در بازار وجود داشته و همانطور که اشاره شد واکنش شدیدی که سرمایه گذاران به دلیل ترس از بازار نشان دادند، سبب ادامه دار شدن ریزش‌ها شده است.

   حضور قوی‌تر صندوق‌های بازارگردانی
صندوق های بازارگردانی اگرچه با هدف روان شدن معاملات راه اندازی شده اند، اما در زمان ریزش شاخص اقدام موثری در این زمینه انجام ندادند.  این مساله روز گذشته مورد توجه رییس سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت و گفت: حضور قوی‌تر صندوق‌های بازارگردانی و صندوق‌های سرمایه گذاری برای خرید سهام از دیگر برنامه‌هایی است که سازمان بورس و اوراق بهادار در دست اقدام دارد. در نظر داشته باشید از ابتدای سال تاکنون ۲۵ هزار میلیارد تومان تنها توسط صندوق‌های بازارگردانی، توسعه بازار و سرمایه گذاری سهام از بازار سرمایه خریداری شده است، به طوریکه شرکت‌های بزرگ و هلدینگ های سرمایه گذاری راغب هستند که این خریدها را ادامه دهند. عشقی با بیان این که اعتمادسازی فرایند زمانبری است، گفت: محدودیت‌های موجود در برخی از صنایع مانند خودرو به افت قیمت‌های آنها منجر شده است که به نظر من اگر دولت هر چه سریع‌تر تصمیمات مناسبی برای این صنایع بگیرد، بورس به شرایط قبل باز می‌گردد و شرایط ریزشی به پایان خواهد رسید. این تصمیمات در چند روز آینده اعلام خواهد شد.
وی بیان کرد: طی ۲۰ سال گذشته با حدود ۴ دوره افت شدید رو به رو بودیم که البته این نوسانات پس از طی مراحل به ثبات و شرایط قبل خود رسیده است.

   دو راهی سهامداران 
طی روزهای اخیر کارشناسان، ریزش بازار سرمایه را هیجانی و غیرمنطقی عنوان می کردند. با توجه به گزارشهای مناسب از عملکرد 6 ماهه شرکتهای بورسی و همینطور وضعیت قیمت های جهانی و در کل وضعیت مناسب شرکتها، انتظار می رفت تا سهامداران این موارد را در تحلیل های خود لحاظ کنند، اما عمده توجه آنها از یکسو به ادامه دل‌نگرانی و ترس بورس‌بازان از روند آتی بازار و از طرف دیگر به کاهش انتظارات تورمی ناشی از خبرهای بین المللی بازمی‌گشت. در این میان سهامداران حقوقی نیز در حال بهره‌جویی از فرصت به‌وجودآمده از فرار حقیقی‌ها بوده اند. همزمان با جلسه روز گذشته دولت، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز روز گذشته از بررسی وضعیت بازار سرمایه در کمیسیون متبوعش در هفته آینده خبر داد. باید دید روی خوش بازار سرمایه نسبت به حمایت های دولت تا چه میزان ادامه دار است. 
ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال