زمان واریز یارانه ۵۵ تا ۲۰۵ هزار تومانی
کمک های معیشتی بین ۵۵ تا ۲۰۵ هزار تومانی ساعت ۲۴ روز شنبه (دهم آبان) به حساب خانوارهای مشمول واریز می شود. از آبان ماه سال گذشته تاکنون این دوازدهمین مرحله از کمک های معیشتی است که در دهم ماه پرداخت می شود.
حدود یکسال پیش دولت تصمیم خود برای اصلاح قیمت سوخت را اجرایی و قیمت بنزین را افزایش داد و قرار شد مابه التفاوت ایجاد شده را در قالب کمک معیشتی به صورت نقد به حساب سرپرستان خانواری که پیش بینی کرده بود واریز کند. بر این اساس حدود ۶۰ میلیون نفر از بین ۷۸ میلیون نفر یارانه بگیر را هدف قرار داده و پرداخت کمک معیشتی را از آبان سال قبل آغاز کرد.
در ابتدا تعداد از ۶۰ میلیون نفر کمتر بود ولی در ادامه با درخواست های اعلام و بررسی شده به تدریج بر تعداد افزوده شد.
دولت در کنار یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی، در دهم هر ماه، کمک معیشتی را نیز به حساب سرپرستان خانوار واریز می کند که به تناسب تعداد اعضای خانوار متفاوت است؛ به طوری که مبلغ پرداختی برای خانوادههای یک نفره ۵۵ هزار تومان، دو نفره ۱۰۳ هزار، سه نفره ۱۳۸ هزار، چهار نفره ۱۷۲ هزار و پنج نفره و بیشتر ۲۰۵ هزار تومان است.
هزینه پرداختی بابت کمک معیشتی در هر ماه به طور متوسط ۲۵۰۰ میلیارد تومان و در سال تا ۳۰ هزار میلیارد تومان است.
هفت شاخص برای خانوارهایی که مشمول دریافت این یارانه نمیشوند، اعلام شده است. بر این اساس خانوارهای دارای واحد مسکونی، شغل و خودرو به طور همزمان یا خانوارهای دارای دو واحد ملکی و همچنین خانوارهایی که ارزش ملک آنها در تهران و کلانشهرها ۱۲ میلیارد ریال و در سایر شهرستانها ۹ میلیارد ریال باشد، مشمول دریافت یارانه معیشتی نیستند.
همچنین خانوارهایی که دارای خودروی سواری به ارزش بیش از سه میلیارد ریال یا خودرو عمومی یا ارزش بیش از چهار میلیارد ریال باشند، بسته معیشتی تعلق نمیگیرد.
کارفرمایان دارای بیش از سه بیمه پرداز، خانوارهای دارای بیش از سه سفر خارجی غیر زیارتی و گیرندگان تسهیلات بانکی به مبلغ بیش از سه میلیارد ریال که در حال بازپرداخت اقساط باشند مشمول این کمک ها نیستند.
میزان درآمد یکی دیگر از شاخصها برای پرداخت سبد حمایت معیشتی است. بر اساس این شاخص حداقل درآمد ماهانه خانواده یکنفره باید چهار میلیون، خانواده دو نفره پنج میلیون، خانواده سه نفره ۶ میلیون و خانواده هفت نفره هفت میلیون و خانواده پنج نفر و بیشتر هشت میلیون تومان باشد.
قیمت جدید ۵ محصول سایپا
قیمت جدید ۵ محصول سایپا در سه ماهه سوم امسال اعلام شد. براساس مصوبه شورای رقابت خودروسازان می توانند متناسب با نرخ تورم بخشی هر سهماه یکبار درخواست افزایش قیمت خود را به وزارت صنعت اعلام کنند.
بر همین اساس، در سه ماهه سوم امسال نیز درخواست افزایش قیمت خودروسازان به وزارت صنعت ارسال و در نهایت بعد از جمعبندیهای انجامشده با بانک مرکزی در دریافت نرخ تورم بخشی مجوز افزایش حداکثری 25درصدی برای خودروسازان صادر شد.
بر همین اساس، شرکت سایپا در لیست قیمتگذاری خود قیمت تیبا هاچبک را 95میلیون و 426هزار تومان تعیین کرده است؛ درحالی که قیمت این خودرو در شهریورماه 77میلیون و 800هزار تومان بوده است.
علاوه بر این، ساینا EX قیمت آن 92میلیون و 928هزار تومان تعیین شده در حالی که قیمت این محصول نیز در شهریور ماه 76میلیون و 200هزار تومان بوده است.
کوئیک معمولی نیز از 94میلیون و600هزار تومان به 130میلیون و 15هزار تومان رسیده است، همچنین در کوئیک معمولی با رنگ سفید قیمت از 94میلیون و 400هزار تومان به 129میلیون و 755هزار تومان رسیده است. تیبا صندوقدار هم از 71میلیون و 200هزار تومان به 76میلیون و 800هزار تومان قیمتگذاری شده است.
ارزش سهام عدالت کاهش یافت
در حالی که سامانه سهام عدالت، ارزش این سهام برای دارندگان سهام اسمی 532 هزار تومانی، را 20 میلیون و 271 هزار تومان نشان میدهد، اما واقعیت بازار حکایت از کاهش این ارزش دارد.
ارزش هر برگه سهام عدالت برای هر نفر در ابتدا به ارزش اسمی 10 میلیون ریال بود که قرار شد، بهای این سهام از محل سود آتی شرکتهای سرمایهپذیر ظرف 10 سال پرداخت شود و برای افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی رایگان باشد.
سهام عدالت متشکل از سهام 49 شرکت شامل 36 شرکت بورسی و 13 شرکت غیر بورسی بود که این سهام به 49 میلیون و 154 هزار نفر واگذار شد.
بعد از 10 سال اعلام شد، از محل سود شرکتهای سرمایهپذیر فقط 532 هزار تومان از بهای سهام عدالت پرداخت شده و هر کس خواهان کل ارزش یک میلیونی سهام عدالت است، بقیه مبلغ را تا سقف یک میلیون تومان واریز کند، اما تعداد اندکی در حدود 400 هزار نفر استقبال کردند و عمده سهام عدالت مردم در همان ارزش اسمی 532 هزار تومان باقی ماند. پس از آزادسازی سهام عدالت،در 9 اردیبهشت 99 ابتدا 30 درصد سهام عدالت برای فروش آزاد شد و سپس در عید غدیر اعلام شد 30 درصد دوم از سهام آزاد و قرار شد بقیه 40 درصد سهام عدالت هم در 22 بهمن 99 آزاد شود. اما با آزادسازی سهام عدالت تا کنون 13 هزار میلیارد تومان از سهام عدالت مردم فروخته شده و برخی کارشناسان هم گویند، از دلایل ریزش بازار بورس، تقاضای زیاد برای فروش سهام عدالت است.
سهام عدالت با ترکیب پرتفوی متنوع از سهام ارزنده شرکتهای سرمایهپذیر بانکی، فلزی، خودرویی، پالایشی، مخابرات،حمل و نقل و شرکتهای بنیادی، باعث ارزنده شدن این سهام شده و به سهامداران توصیه شده حتی الامکان از فروش سهام عدالت پرهیز شود و از منافع آتی سهام عدالت مثل سود سالانه شرکتها و افزایش قیمت سهام استفاده کنند. در عین حال با ریزش شاخص بازار بورس، ارزش روز سهام عدالت هم کاهش یافته است، این ارزش که به 21 میلیون تومان هم رسیده بود، اکنون کاهش یافته است،هر چند سامانه سهام عدالت 532 هزار تومانی، را بر اساس آخرین به روز رسانی در 21 تیر 99 رقم 202 میلیون و 711 هزار و 906 ریال ذکر کرده است. برای سهامدارانی که روش مدیریت مستقیم را برگزیدهاند میتوانند از طریق کارگزاری خود به فروش 60 درصد سهام عدالت خود اقدام کنند، اما کسانی که روش مدیریت غیر مستقیم با توجه به این که پرتفوی سهام این افراد به شرکت استانی سهام عدالت منتقل شده و در عوض به آنها 125 هزار و 514 سهم از سهام شرکت سرمایهگذاری استانی اختصاص یافته که میتوانند تا 60 درصد سهام خود را از طریق کارگزاری خود و با کد بورسی به فروش برسانند.
تا کنون نماد 12 شرکت سرمایهگذاری استانی عدالت در بورس باز و قابل معامله شده و 26 شرکت پذیرش شدهاند،بقیه شرکتهای استانی هم تا پایان آبان ماه در بورس پذیرش میشوند.
اونس جهانی طلا نیز دیروز به قیمت یک هزار و 880 دلار معامله شد. فعالان بازار طلا معتقدند با وجود افزایش نرخ اونس طلا در بازارهای جهانی در هفته جاری، به دلیل باز شدن کانالهای عرضه ارز و کاهش نرخ آن در داخل، سکه و طلا نیز روند نزولی درقیمتها پیش گرفته اند بطوری که حباب سکه که حتی تا دو میلیون تومان نیز پیش رفته بود، تا حدودی فروکش کرد. همچنین روز گذشته شاهد کاهش بیش از ۵۰۰ تومانی نرخ دلار در صرافیهای بانکی بودیم. هر دلار در صرافیهای بانکی ۲۷ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد که کاهش ۵۳۰ تومانی را نسبت به روز معاملاتی سه شنبه نشان میداد. قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکی ۳۲ هزار و ۹۰۰ تومان درج شد. قیمت دلار در بازار آزاد نیز روز گذشته به 28 هزار تومان رسید.
وی افزود: «شرایط کنونی کشور به گونهای است که در حال حاضر، دشمن علاوه بر جنگ اقتصادی، جنگ روانی را نیز آغاز کرده است تا بتواند بر مقاصد و اهداف خود برسد.»
معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران گفت: «شرایط خاص است و فضاهایی برای تحت تاثیر قراردادن اذهان و مایوس کردن مردم ایجاد شده است. شرکت بازرگانی دولتی ایران به عنوان تامین کننده کالاهای اساسی (برنج، روغن، شکر و گندم ) است که در حال حاضر باید اذعان کنم که سطح ذخایر در حد مطمئن و بالاتر از سطح اطمینان است و هیچ مشکلی نداریم. بازار هم مستمر رصد میشود و تعامل با بخش خصوصی فراهم شده است.»
عضو هیات مدیره شرکت بازرگانی دولتی ایران به ایسنا گفت: «میزان مصرف ماهیانه روغن کشور ۱۲۰ هزار تن و میزان مصرف روغن سالیانه تا ۱۶۰۰ هزار تن (یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن) میرسد که ۵۵ تا ۶۰ درصد مصرف صنعتی و ۴۰ تا ۴۵ مصرف خانوار است.»
حسن حنان افزود: «روغن پالم و سویا برای مصارف صنف و صنعت و روغنهای آفتابگردان و ترکیبی از سایر روغن ها برای خانوار استفاده میشود که روغن خانوار در بطریهای ۸۰۰ گرمی تا ۲ کیلوگرمی و روغن صنایع به صورت فله و یا جلب ۱۶ کیلویی بسته بندی و به مصرف میرسد.»
وی افزود: «به عنوان یک مسئول دوباره تاکید می کنم در حال حاضر شرایط روغن خانوار و صنف و صنعت در تعادل قرار دارد و ۷۰ هزار تن از ذخایر برای خانوار در زنجیره تامین در حال توزیع است.»
قائم مقام معاون وزیر گفت: «مردم هم این فضاها را میدانند و خود می دانند چگونه با این ترفندهای که القای کمبود کالا در بازار را میکنند، مقابله کنند.»
حنان عنوان کرد: «در بحث کالاهای اساسی بنادر در هفته گذشته توقف قانونی در بنادر برای ترخیص کالا داشتیم که این موضوع با برداشت های نادرست، منشأ انتشار اخباری در بخش روغن شد و اثرات روانی در جامعه ایجاد کرد که هم اکنون روغنهای ترخیص شده از بنادر در حال حمل هستند.»
کامران کارگر، سرپرست دفتر برنامه ریزی تامین، توزیع و تنظیم بازار نیز گفت: «به دلیل جوی که در بازار روغن ایجاد شده، مصرف کنندگان میخواهند روغن بخرند و در خانه انبار کنند که این مسئله باعث شده تقاضا مضاعف شود. با توجه به این شرایط تمهیداتی در نظر گرفته شده و حدود ۷۰ هزار تن سهمیه در نظر گرفتیم.»
به گفته وی ۳۰ هزار تن از این سهمیه در بخش خانوار، ۲۰ هزار تن برای فروشگاه زنجیرهای و ۲۰ هزار تن برای صنف و صنعت در نظر گرفته شده است. حواله این سهمیهها صادر شده و در حال حمل است تا سریعا وارد بازار عرضه شود.
این مقام مسئول همچنین با بیان اینکه ذخایر روغن به اندازه کافی است، گفت: «هماهنگیهای لازم با گمرک نیر انجام شده تا ترخیص روغن سرعت بگیرد و هر چه زودتر این محموله ها به کارخانهها حواله شود و تولید افزایش پیدا کند.»
این اظهارات در شرایطی است که گزارش ها نشان می دهد، برخی شرکت ها با عرضه قطره چکانی کالا به بازار فروشندگان را مجبور می کنند در ازای تحویل روغن به آنها باید محصولات دیگری را هم از آنها خریداری کنند. در روغن مایع نیز تمام انواع این کالا وجود ندارد و واحدهای تولیدی محدویت هایی را برای عرضه انواع روغن های مایع به بازار انجام داده اند.
به اعتقاد برخی فروشندگان، کاهش عرضه روغن از سوی تولیدکنندگان به بازار و توقف خطوط تولید در واقع برای دریافت مجوز افزایش قیمت است.
به گزارش تسنیم، روغن جامد 4 کیلویی با قیمت مصوب 43هزار تومان با قیمت 140 تا 150 هزار تومان به فروش می رسد. اکثر فروشندگان روغن از نبود روغنهای پختنی در بازار گله مند هستند و در پاسخ به خریداران که آیا روغن دارید می گویند، شرکت فقط سرخ کردنی به ما داده است.
فروشندگان روغن می گویند: واحدهای تولیدی و کارخانجات نبود مواد اولیه و عدم تخصیص ارز را دلیل کاهش عرضه روغن به بازار اعلام می کنند اما از آن طرف ما نمی دانیم چه پاسخی به مردم بدهیم . جالب اینجاست عده ای دلال نیز از این شرایط سوء استفاده کرده و با دپو روغن، آن را به صورت زیر پله ای با قیمت های بسیار بالا به فروش می رسانند.
البته تعدادی از کسبه هم از لیست جدید شرکت برای روغن های سرخ کردنی صحبت می کنند و می گویند حدود 10 درصدی بر قیمت روغن اضافه شده اما گویا این میزان افزایش مورد قبول تولیدکنندگان نیست و آنها تمایلی به تولید و عرضه کالا به بازار ندارند.
در حال حاضر روغن یک لیتری پختنی که قیمت مصوب 9 هزار و 400 تومان دارد در بازار با قیمت 25 هزار تومان و روغن سرخ کردنی یک لیتری که قیمت مصوب 9 هزار و 600 هزار تومان دارد با قیمت 30 تا 35 هزار تومان به فروش می رسد. گران فروشی روغن در بازار در حالی انجام می شود که روی تمام محصولات قیمت های مصوب درج شده اما فروشنده، آن قیمت را قدیمی اعلام کرده و با قیمت دلخواه خود کالا را به مردم می فروشد.
البته علاوه بر فروشندگان برخی از شرکتهای تولید روغن نیز از شرایط نابسامان تولید و فروش روغن استفاده کرده و تخلفاتی را انجام می دهند به عنوان نمونه آنها با فاکتور سازی در یک مرحله جنس را به عمده فروش با قیمت مصوب می فروشند اما بعد از آنها می خواهند مابه التفاوت قیمت روغن ها را به حساب دیگری واریز کنند به نحوی که در نهایت یک روغن 43 هزار تومانی را عمده فروش 120 هزار تومان می خرد .
علاوه براین تعدادی از شرکت های روغنی در ازای فروش روغن به خرده فروشان از آنها می خواهند باید کالاهای دیگری را هم خریداری کنند.
روح الله ایزدخواه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس از توافق کمیسیون متبوعش و وزارت صمت برای قیمتگذاری خودرو خبر داد و گفت: قیمتگذاری خودرو براساس دستورالعمل هیات تعیین و تثبیت قیمتها در سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و با اتکا به هزینههای تولیدی حسابرسی شده خودروسازان تعیین میشود. وی درباره قیمتگذاری خودرو، گفت: پیرو طرحی که در کمیسیون صنایع و معادن مجلس در دست تکمیل داریم، قیمتگذاری خودرو براساس دستورالعمل هیات تعیین و تثبیت قیمتها در سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و با اتکا به هزینههای تولیدی حسابرسی شده خودروسازان تعیین میشود؛ این پیشنهاد میان ما و وزارت صمت به توافق رسیده است. نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: در حال حاضر قیمتگذاری دستوری نه هزینههای تمام شده خودروسازان را پوشش میدهد و نه به کاهش قیمت در بازار آزاد کمکی کرده است؛ مصرفکنندگان نیز متضرر شدهاند. این نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: شکاف بسیار میان قیمت دستوری و نرخ بازار آزاد، سوداگری در بازار خودرو را به اوج رسانده به گونهای که بیش از نیمی از خودروهای صفر خریداری شده، ترددی در خیابان نداشتهاند. یعنی در پارکینگها دپو شدند تا در موقع مناسب به فروش برسند! در واقع خودرو که کالایی مصرفی است به کالای سرمایهای تبدیل شده است. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: در سال جاری تاکنون 100 هزار میلیارد تومان رانت ناشی از شکاف قیمت بوجود آمده که نه به نفع خودروسازان بوده و نه مردم و مصرف کنندگان.
تحویل زمین برای ساخت مسکن ملی به ۱۳۵ هزار متقاضی
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی خبر داد: تاکنون ۱۳۵هزار متقاضی مسکن ملی زمین تحویل گرفتند و در حال ساخت مسکن هستند و ۲۶۵ هزار نفر هم به پروژهها معرفی و بعد از تشکیل پرونده به پروژه متصل میشوند. وی درباره آخرین وضعیت ساخت مسکن ملی، گفت: روند افتتاح حساب متقاضیان مسکن ملی و واریز آورده اولیه مناسب است و سرعت گرفته است. وی گفت: با افتتاح سراسری مسکن مهر و ملی در هفته گذشته و اطلاع رسانی یکپارچهای که صورت گرفت واریز آورده مردم نیز سرعت گرفته است. وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: اکنون در دو گروه اصلی مردم تعیین تکلیف شدهاند. نخست گروهی که زمین در اختیار گرفتهاند که تاکنون ۱۳۵هزار نفر زمین تحویل گرفتند و در حال ساخت مسکن هستند یا در حال تحویل زمین بوده و بعد وارد پروژه ساختو ساز میشوند. اسلامی ادامه داد: ۲۶۵ هزار نفر هم به پروژهها معرفی شدند و بعد از تشکیل پرونده به پروژه متصل میشوند. به گفته وزیر راه و شهرسازی بخشی از همین مردم هفته گذشته خانههای خود را تحویل گرفتند . وزیر راه و شهرسازی گفت: امیدواریم مردم پرداخت خود را به موقع انجام دهند تا سازنده با وام اختصاصی از بانک بتواند پروژه را تکمیل کند و تعهد ما برای تحویل ۴۰۰ هزار واحد تمام شود. اسلامی درباره آخرین وضعیت اخذ مالیات از خانههای خالی نیز، گفت: سامانه جامع املاک و اسکان به بهره برداری رسیده است و در دو مرحله لیست خانههای خالی را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کردیم. وی گفت: اگر سازمان مشکل و ابهامی دارد اطلاع رسانی کنند از نظر ما این لیست یک لیست پالایش شده است که میتوانند وارد مرحله دریافت مالیات شوند.
ممنوعیت صید ترال برای تمامی روشها اعمال میشود
معینالدین سعیدی، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس، گفت: ممنوعیت صید ترال شامل نوعی خاص نمیشود و این ممنوعیت برای تمامی روشها اعمال شده است.
وی گفت: در زمینه ممنوعیت 2 ساله صید ترال شبهاتی مطرح شده بود که در جریان سوال از وزیر جهاد کشاورزی در کمیسیون این شبهات برطرف شد.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه مطرح شده بود که ممنوعیت صد ترال تنها شامل فانوس ماهیان میشود، ادامه داد: وزیر جهاد کشاورزی در نشست اخیر کمیسیون کشاورزی مجلس عنوان کرد به صورت کامل تمامی صیدهای ترال ممنوع شده و شناورهای صید ترال باید از آبهای دریای عمان و خلیجفارس به آبهای فرا ساحل منتقل شوند.
گرانی نهاده دامی دلیل اصلی افزایش قیمت دام زنده و گوشت
غلامرضا نوری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، بر لزوم تخصیص ارز دولتی برای تأمین نهاده های دامی تأکید کرد و گفت: مسئولان بانک مرکزی باید نسبت به این مسئله پاسخگو باشند. قطعا بعد از تأمین دارو، مهم ترین مسئله تأمین نهاده دامی و کنترل قیمت محصولات پروتئینی مانند گوشت قرمز است.
وی با اشاره به افزایش قیمت گوشت قرمز در کشور، گفت: افزایش قیمت گوشت به افزایش قیمت دام زنده بر می گردد، تولیدکنندگان اعلام می کنند که در ماه های اخیر قیمت گوشت افزایش نداشت و حالا قیمت این محصول خود را با تورم و قیمت سایر محصولات منطبق کرده است.
نماینده مردم بستان آباد در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت دام زنده، گرانی نهاده دامی است، در شرایط کنونی برخی از نهاده ها بدون ارز ترجیحی تأمین شده و این مسئله موجب افزایش هزینه تأمین نهاده می شود. نوری قزلجه بر لزوم تخصیص ارز دولتی برای تأمین نهاده های دامی تأکید کرد و گفت: اگر برای دولت مقدور باشد، باید ارز ترجیحی برای خرید نهاده ها دامی اختصاص دهد، از این رو مسئولان بانک مرکزی باید نسبت به این مسئله پاسخگو باشند. قطعا بعد از تأمین دارو، مهمترین مسئله تأمین نهاده دامی و کنترل قیمت محصولات پروتئینی مانند گوشت قرمز است.